‘Bedevaart van de Barmhartigheid’

Pelgrimage van Aartsbisdom Utrecht naar Polen

czestochowa-3-klHet Aartsbisdom Utrecht organiseerde van 10-18 september 2016 een bedevaart naar Polen. Deze bedevaart (per bus) stond in het teken van het door paus Franciscus afgekondigde ‘Heilig Jaar van de Barmhartigheid’. Het aartsbisdom koos daarom als bestemming Polen – dit is immers het geboorteland van zr. Maria Faustina Kowalska. Zr. Faustina werd in 2000 heilig verklaard door de Poolse paus Johannes Paulus II. Hij voerde in het Jubeljaar 2000 bovendien de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid in. Op die tweede zondag van Pasen wordt gevierd dat God iedere zondaar die berouw heeft zal vergeven, zoals tijdens de verschijningen van Jezus aan zuster Faustina werd doorgegeven.

De deelnemers aan deze bedevaart naar Polen bezochten niet alleen het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid (waar zr. Faustina woonde en begraven ligt), maar ook het nabijgelegen Johannes Paulus II Heiligdom. Verder stonden de stad Krakau, het heiligdom Kalwaria Zebrzydowska (een eeuwenoud landschapspark geïnspireerd op het Heilig Land), het vernietigingskamp Auschwitz, Wadowice (geboorteplaats van paus Johannes Paulus II) en Czestochowa op het programma. Daar bevindt zich in het bedevaartsoord Jasna Góra (lichte berg) de Zwarte Madonna van Czestochowa (foto boven).

Tijdens de bedevaart werd elke dag de Eucharistie gevierd. “De deelnemers hebben zich gedurende deze pelgrimage ook bezonnen op de geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid,” aldus hoofdaalmoezenier vicaris Ronald Cornelissen. In Bijbelse parabels die gaan over barmhartigheid (het verloren schaap, de verloren munt en de verloren zoon) vinden we de kern van het Evangelie en ons geloof, aldus paus Franciscus, “omdat ze barmhartigheid laten zien als een kracht die alles overwint, het hart vervult van vreugde en verzoening brengt door vergeving.” Met deze bedevaart naar Polen wil het Aartsbisdom Utrecht bijdragen aan de verspreiding van de kracht en vreugde die de barmhartigheid schenkt.

Onderstaande foto’s geven een korte impressie van het programma van deze bedevaart.
Op Facebook is een uitgebreidere fotoserie te zien: klik hier

Heiligdom Goddeljke Barmhartigheid 1 kl Johannes Paulus II heiligdom 1 kl
Links: Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid, rechts: Johannes Paulus II Heiligdom

Krakau 3 kl Kalwaria Zebrzydowska heiligdom 2 kl
Links: Krakau, rechts: Kalwaria Zebrzydowska

Auschwitz 1 kl Wadowice 2 kl
Links: Auschwitz, rechts: Wadowice

Czestochowa 2 kl Wieliczka zoutmijn 2 kl
Links: Czestochowa, rechts: de zoutmijn in Wieliczka (facultatieve excursie)