Januarinummer bisdomblad ‘Op Tocht’

Op Tocht 01-2018

De eerste ‘Op Tocht’ van 2018 is verschenen. In dit nummer wordt niet alleen teruggeblikt op de laatste weken van 2017, zoals met een verslag van het wereldrecord Bijbellezen in Apeldoorn, maar ook volop vooruit gekeken naar het nieuwe jaar: zo start vanaf deze editie een serie over religieuzen in het Aartsbisdom Utrecht. Ook bevat dit nummer een kalender met bijzondere gebeurtenissen in de eerste helft van 2018.

Lees verder

Kardinaal Eijk bezoekt synagoge Enschede

dvj-2018-1-kl

In het kader van de Dag van het Jodendom die de R.-K. Kerk in Nederland sinds 2008 jaarlijks organiseert, bezocht kardinaal Eijk op 17 januari de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente in haar synagoge te Enschede. Thema was dit jaar de betekenis van het doorgeven van de traditie in het Jodendom en het christendom. Een gedeelde zorg is de secularisatie, zo werd duidelijk tijdens deze bijeenkomst met onder anderen opperrabbijn Jacobs. En de dreiging van antisemitisme is ook anno 2018 dichtbij: voor de Enschedese synagoge staan nog altijd geparkeerde politieauto’s en een wachthuisje.

Lees verder

Mgr. Woorts in podcast over bedevaarten

mgr-woorts-zegent-waarderingstekenen-vnb-dag-2018-kl

In een nieuwe podcast spreekt katholiekleven.nl met mgr. Woorts over bedevaarten en zijn eigen allereerste bedevaart: “Dat was een fantastische, geweldige, indringende ervaring.” Het was 1979 en de bisschop herinnert zich die bedevaart als de dag van gisteren. Wat maakte die reis zo bijzonder?

Lees verder

VNB-dag Amersfoort draait om ontmoeting

vnb-dag-2018-5-kl

Bedevaartorganisatie VNB hield op 13 januari haar jaarlijkse ontmoetingsdag. Zo’n 900 mensen reisden naar theater Flint te Amersfoort voor deze bijeenkomst. De dag startte traditiegetrouw met een Eucharistieviering, gevolgd door een programma waarin onderlinge ontmoeting centraal stond –zoals via de georganiseerde korte tweegesprekken tussen de bezoekers maar ook tijdens de drukbezochte informatiemarkt.

Lees verder

Mededeling n.a.v. onderscheiding oud-minister

Wapen aartsbisdom kleur klein 2

In reactie op vele vragen uit binnen- en buitenland laat kardinaal Eijk weten dat hij niet betrokken was bij de aanvraag van de pauselijke onderscheiding Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote, die voormalig minister L. Ploumen vorig jaar heeft ontvangen. Ook was kardinaal Eijk niet op de hoogte van het feit dat deze onderscheiding voor haar was aangevraagd.

Lees verder

Open brief aan politiek over opvang vluchtelingen

migranten

De Rooms-Katholieke Kerk viert op zondag 14 januari de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen. Op deze dag vraagt paus Franciscus om migranten en vluchtelingen op te nemen, te beschermen, te steunen en te laten integreren. Daarbij doet hij een beroep op de wereldleiders. Deze mondiale oproep is ook relevant voor de Nederlandse politiek. Daarom schreven diverse katholieke maatschappelijke organisaties een open brief aan Tweede Kamer en kabinet.

Lees verder

Landelijke start Actie Kerkbalans live te volgen

kerkbalans-logo_nwestijl2018-l

De Actie Kerkbalans start op 20 januari landelijk met een live uitzending via Facebook en YouTube vanuit de Pauluskerk in Baarn. De uitzending van ruim een uur wordt gepresenteerd door Leo Fijen en Joanne Bijleveld. Zij maken in een afwisselend programma de winnaars (in drie leeftijdscategorieën) van de eerste Nationale Fotowedstrijd ‘Jouw Kerk in Beeld’ bekend. Via Facebook kiest het publiek bovendien de publiekswinnaar. De foto met de meeste likes sleept deze prijs tijdens de uitzending definitief in de wacht.

Lees verder

Paus vraagt aandacht voor migranten en vluchtelingen

Paus Franciscus kl foto Ramon Mangold

De Rooms-Katholieke Kerk viert op zondag 14 januari de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen. In zijn boodschap voor deze dag roept paus Franciscus opnieuw op tot aandacht voor deze kwetsbare groepen. De paus vraagt migranten en vluchtelingen op te nemen, te beschermen, te steunen en te laten integreren en doet daarbij een beroep op de wereldleiders.

Lees verder

Parochie Heilig Kruis zoekt jongerenwerker/catecheet

logo-parochie-heiligkruis

Het bestuur van de parochie Heilig Kruis (Raalte en omgeving) zoekt op korte termijn een parochiële jongerenwerker en catecheet (m/v). Deze parochiële jongerenwerker en catecheet heeft een veelzijdige, tweeledige taak, uit te voeren onder leiding en verantwoordelijkheid van de pastoor van de parochie, aldus de advertentietekst. De parochie H. Kruis heeft een gezamenlijk pastoraal team met de aangrenzende parochie H. Lebuïnus (Deventer e.o.). Dat betekent dat de jongerenwerker in beide parochies zal werken.

Lees verder

Fusieviering nieuwe parochie Sint Willibrordus

overhandiging-benoemingsbrieven-aan-bestuur

Op het Hoogfeest van de Openbaring van de Heer (Driekoningen), zondag 7 januari, vierden parochianen in de Liemers de oprichting van hun nieuwe parochie Sint Willibrordus. De feestelijke Eucharistieviering vond plaats in de druk bezette Andreaskerk te Zevenaar. Kardinaal Eijk celebreerde de viering met assistentie van het voltallig pastoraal team. De nieuwe parochie Sint Willibrordus is ontstaan door samenvoeging van de twee parochies Sint Willibrordus en HH. Vier Evangelisten.

Lees verder