Steen met gedicht over paus Adrianus onthuld

onthulling-steen-gedicht-paus-1-kl

Wethouder Kees Geldof (met onder meer Erfgoed en monumenten in zijn portefeuille) en dichter Els Stalborch onthulden op 15 september op de Pausdam in Utrecht een steen met daarop een gedicht van Stalborch. Het is een strofe uit het gedicht dat zij schreef bij gelegenheid van de plaatsing van het standbeeld van paus Adrianus VI op de Pausdam, twee jaar geleden.

Lees verder

TV-Mis 17 september vanuit Hengelo

lichtjesavond-810x540

De rechtstreekse Eucharistieviering op tv komt 17 september, de 24ste Zondag door het jaar, vanuit de Sint Lambertusbasiliek te Hengelo (Ov). Celebrant is pastoor Marc Oortman van de samenwerkende parochies HH. Jacobus en Johannes, De Goede Herder (waar Hengelo onder valt) en H. Geest. Tijdens het voorafgaande Geloofsgesprek vertelt pastoor Oortman over de jaarlijkse ‘nacht van Hengelo’.

Lees verder

Oproep bisschoppen: steun hulpacties orkaan Irma

13-09-2017-sint-maarten-465x300

De Rooms-Katholieke bisschoppen in Nederland leven mee met de bewoners van het Caribisch gebied die getroffen zijn door orkaan Irma. De beelden van verwoesting door de orkaan en onder meer de enorme schade op Sint-Maarten maken indruk en doen een dringend beroep op hulp. De bisschoppen vragen om te bidden voor de slachtoffers en om royaal te geven.

Lees verder

Kardinaal Eijk schrijft zich in voor bisdombedevaart Lourdes

inschrijven-kardinaal-eijk-bedevaart-lourdes-kl

Kardinaal Eijk heeft zich op 6 september als eerste ingeschreven voor de bisdombedevaart naar Lourdes, die het Aartsbisdom Utrecht in 2018 voor de vierde keer organiseert. Kardinaal Eijk schreef zich in via de website van reisorganisatie VNB. Hulpbisschop Woorts en hoofdaalmoezenier Cornelissen (vicaris van Deventer) volgden zijn voorbeeld. De bedevaart naar Lourdes van het aartsbisdom vindt plaats van 28 april t/m 5 mei volgend jaar.

Lees verder

Willibrordprocessie maakt geloof zichtbaar

willibrordprocessie-5-kl

De 15de editie van de Willibrordprocessie trok op 10 september door de Utrechtse binnenstad. Tijdens deze processie wordt de reliekschrijn van heilige Willibrord meegedragen. Onder het motto ‘Geloof mag gezien worden’ trokken mgr. Woorts, priesters, diakens, priesterstudenten en gelovigen vanaf het beeld van Willibrord op het Janskerkhof naar de St. Catharinakathedraal. Bij het passeren van de Domtoren werden de klokken geluid. In de kathedraal ging kardinaal Eijk vervolgens voor in de aansluitende Willibrordvespers.

Lees verder

Diakenwijding: ‘God bepaalt de agenda’

wijding-avds-01

In de Utrechtse St. Catharinakathedraal heeft kardinaal Eijk zaterdag 9 september André van der Steenstraeten tot permanent diaken gewijd. Concelebranten tijdens deze pontificale Eucharistieviering waren onder anderen de hulpbisschoppen Hoogenboom en Woorts en rector Kuipers van de priesteropleiding het Ariënsinstituut. Diaken Hoes, bisschoppelijk gedelegeerde voor het permanent diaconaat, assisteerde.

Lees verder

Priesterbedevaart ‘in grote verbondenheid’

priesterbedevaart-groepsfoto-binnen-kl

De priesters van de ‘Ariënskring’ komen elk jaar op de eerste maandag in september samen voor een dag van ontspanning en ontmoeting. Dit jaar was gekozen voor een ‘tweedaagse’: de dertig deelnemers gingen op 4 en 5 september mee met een priesterbedevaart naar Luxemburg en Echternach.

Lees verder

Openingsfeest voor jongeren op 24 september

jpufcklein

Het jaarlijkse openingsfeest voor alle jongeren in het Aartsbisdom Utrecht vindt plaats op zondag 24 september in Hengelo (Ov). Jongerenwerker Mauricio Meneses schrijft in de uitnodiging: “Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad en ben je met frisse energie begonnen aan je studie of werk. Wij nodigen iedereen van harte uit om aanwezig te zijn en elkaar te ontmoeten in momenten van gebed en in een feestelijke en informele sfeer.”

Lees verder

Kardinaal Eijk wijdt op 9 september permanent diaken

andre-van-der-steenstraetenbr

Kardinaal W.J. Eijk zal op zaterdag 9 september door handoplegging en gebed een kandidaat-diaken voor het Aartsbisdom Utrecht wijden tot permanent diaken. De wijding van André van der Steenstraeten vindt plaats tijdens een pontificale Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal (Lange Nieuwstraat 36, Utrecht) en start om 10.30 uur. Na de viering is er gelegenheid tot feliciteren in het Bonifaciushuis (Nieuwegracht 61, de voormalige pastorie van de kathedraal).

Lees verder