Werkgroep Kerk en Jodendom bezoekt Utrechtse sjoel

De Diocesane Werkgroep Kerk en Jodendom van het Aartsbisdom Utrecht bracht op 18 januari een bezoek aan de Liberaal Joodse Gemeente te Utrecht. Het bezoek vond plaats bij gelegenheid van de Dag van het Jodendom. De werkgroepleden woonden een dienst in de sjoel bij, die werd geleid door rabbijn Joram Rookmaaker. Pastoor Boogers van de samenwerkende Utrechtse parochies noemde het “een onvergetelijke ervaring.” Na de dienst sloten ze aan bij het samenzijn met koffie en (zelfbereid) eten – het was een zeer hartelijke ontmoeting.

Lees verder

Mgr. Hoogenboom ontvangt Stadsprins in audiëntie

Stadsprins Martijn XLIII (de drieënveertigste) van de Carnavals Federatie Utrecht (CFU) bezocht woensdag 22 januari samen met hofdame Monique, adjudant René en gevolg het bisdomkantoor, waar zij werden ontvangen door mgr. Hoogenboom. Laatstgenoemde kreeg aan het einde van de bijeenkomst traditiegetrouw de medaille van de Stadsprins van Leemput (zoals Utrecht in carnavalstijd heet) omgehangen.

Lees verder

Uitkomsten peiling Actie Kerkbalans 2020

Actieve kerkgangers van protestantse en katholieke achtergrond kiezen ‘naar elkaar omzien’ als de belangrijkste meerwaarde van hun plaatselijke kerk of parochie. Vlak daarna volgt ‘gastvrij en open zijn voor gasten’ en op drie staat ‘inspirerende vieringen’. Dat blijkt uit de peiling van Actie Kerkbalans 2020 onder actieve kerkbezoekers, waarbij respondenten dertien waarden van de lokale kerk een cijfer konden geven. De resultaten werden op 17 januari in Utrecht bekend gemaakt.

Lees verder

Oud-rector Kevelaer Richard Schulte Staade overleden

Oud-rector van Kevelaer Richard Schulte Staade (87) is op 13 januari overleden. Hij was 32 jaar rector van het Duitse Maria-oord, vlak over de Nederlandse grens in het bisdom Münster. Vele pelgrims uit het Aartsbisdom Utrecht die in de periode 1974-2006 op bedevaart naar Kevelaer gingen, hebben rector Schulte Staade ontmoet. De Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts zal als bisschop-referent voor bedevaarten en namens het Aartsbisdom Utrecht de uitvaart bijwonen.

Lees verder

Dag van het Jodendom: Exodus en een nieuwe start

De Dag van het Jodendom op 17 januari 2020 staat in het teken van bevrijding en vrijheid. Een joodse en een katholieke geestelijk verzorger die beiden werken in de gevangenis, zijn speciaal voor deze dag naar het Exodushuis in Utrecht gekomen. In het huis wonen mensen die vrij zijn gekomen uit de gevangenis. Ze krijgen er begeleiding naar een woning en werk.

Lees verder

Benoemd: Functionaris Gegevensbescherming

Alex Commandeur is per 1 januari 2020 aangesteld als Functionaris Gegevensbescherming voor de Rooms-Katholieke ledenadministratie. Commandeur werkt al jaren als adviseur op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens en sinds enige tijd adviseert hij ook de Rooms-Katholieke Kerk op dit terrein. Voor parochies heeft hij een heldere boodschap: “Ga met de gegevens van je leden om, zoals jij zou willen dat andere organisaties met jouw gegevens omgaan: zorgvuldig en correct.”

Lees verder

Ruim 1.400 kerkgangers over het belang van hun kerk

Ruim 1.400 kerkgangers deden mee aan de Peiling Actie Kerkbalans 2020, een online enquête, waarin respondenten dertien waarden een cijfer konden geven. Op deze manier hebben zij laten weten wat zij belangrijk vinden in hun kerk. De uitkomsten van de peiling worden op 17 januari gepresenteerd in het Museum Catharijneconvent.

Lees verder

Mgr. Woorts bij officiële opening VNB-kantoor

Bedevaartorganisatie VNB opende op zaterdag 11 januari officieel het nieuwe kantoor in Tilburg, in het Generalaat van de Fraters van Tilburg. Na de Eucharistieviering met mgr. Woorts (bisschop-referent voor de bedevaarten) als hoofdcelebrant, verrichte burgemeester Theo Weterings de officiële openingshandeling. Mgr. Woorts zegende vervolgens de burelen, waarna drie korte lezingen en een receptie volgden. De aanwezigen konden ook kennismaken met de nieuwe VNB-directeur Jack van Maaswaal, die op 6 januari is begonnen.

Lees verder