Mgr. Hoogenboom viert H. Mis met Zwitserse gardisten

gardisten-2017

Mgr. Hoogenboom (hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht en zelf Vierdaagse loper) vierde zondag 16 juli, voorafgaand aan de week van de ‘Nijmeegse Vierdaagse’, voor de zesde keer in successie de H. Eucharistie in de Nijmeegse Sint Petrus Canisiuskerk. Diezelfde middag vierde mgr. Hoogenboom vervolgens met elf leden van de Pauselijke Zwitserse Garde (de Guardia Svizzera Pontificia) de Eucharistie.

Lees verder

Regeling gratis VOG verlengd tot eind 2017

Logo SRKK l

In 2015 ontvingen parochiebesturen via de bisdommen informatie over de overheidscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag ‘Maak er een punt van.’ Onderdeel van die campagne is de mogelijkheid om een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te krijgen voor vrijwilligers die werken met jongeren en met mensen met een verstandelijke beperking. Binnen de R.-K. Kerk zijn via deze regeling inmiddels ruim 2.500 VOG’s aangevraagd. De regeling was – en is – een tijdelijke regeling die in eerste instantie gold tot 1 januari 2017. Onlangs zijn de parochiebesturen binnen het Aartsbisdom Utrecht geïnformeerd dat de regeling voorlopig wordt voortgezet tot en met 31 december 2017.

Lees verder

TV-Mis 16 juli vanuit Hengelo

caro-en-synthia_1

De rechtstreekse Eucharistieviering op TV komt zondag 16 juli vanuit de St. Lambertusbasiliek in Hengelo (parochie De Goede Herder). Celebrant op deze vijftiende zondag door het jaar is pastoor Marc Oortman. In het voorafgaande Geloofsgesprek komen Caroline van den Berg en Synthia Wierenga aan het woord.

Lees verder

Vernieuwde website voor het Aartsbisdom Utrecht

screenshot-nieuwe-website

Het Aartsbisdom Utrecht beschikt sinds 12 juli over een vernieuwde website. De vorige versie van de website was acht jaar oud, een periode waarin het internet zich volop heeft verder ontwikkeld. “We hebben dan ook gekozen voor een ander content management systeem,” licht Hoofd Communicatie van het aartsbisdom Roland Enthoven toe. “We liepen met het vorige systeem tegen de grenzen van de techniek aan, het huidige cms (content management systeem) biedt meer mogelijkheden. Maar ook de indeling van de site hebben we onder handen genomen.”

Lees verder

TV-Mis vanuit Baarn

still-michel-dankers

De rechtstreekse Eucharistieviering op TV kwam zondag 9 juli vanuit Baarn (parochie HH. Martha en Maria). Celebrant was pastoor Joachim Skiba. In het voorafgaande Geloofsgesprek kwam Michel Dankers aan het woord, projectleider van de recente restauratie van de Baarnse H. Nicolaaskerk. Beide uitzendingen zijn nog online te bekijken.

Lees verder

Jaarverslag 2016 Aartsbisdom Utrecht verspreid

Jaarverslag 2016 Aartsbisdom Utrecht.indd

De bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht heeft het Jaarverslag 2016 onder de parochies verspreid. In het voorwoord van de 14 hoofdstukken tellende brochure schrijft vicaris-generaal mgr. Hoogenboom: “Tegen de achtergrond van de viering van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid op mondiaal, diocesaan en parochieel niveau, geeft dit jaarverslag u inzicht in een keur van ontwikkelingen en activiteiten in het Aartsbisdom Utrecht op pastoraal en bestuurlijk terrein.”

Lees verder

Afscheid Peter Ambting als pastoor van parochie Maria Laetitia

Afscheid Ambting - kerk - foto Ton Harbers

Tijdens een plechtige Eucharistieviering in de kerk van OLV Tenhemelopneming in Doetinchem nam Peter Ambting zondag 2 juli afscheid als pastoor van de grote regioparochie Maria Laetitia. Na de H. Mis namen parochianen en gasten persoonlijk afscheid van hem in de aula van het Ludgercollege. Ambting zet zijn priesterlijk leven voort in de abdij van de Norbertijnen in De Pere, Wisconsin, USA.

Lees verder

Nederlandse vertaling wereldwijde enquête Vaticaan onder jongeren

29-06-2017-jongeren-maken-selfie-met-de-paus-465x300

De wereldwijde enquête onder jongeren die het Vaticaan online houdt, wordt in het Nederlands vertaald en komt donderdag 6 juli online via rkkerk.org/survey. Nederlandse jongeren kunnen dan de vragen lezen en beantwoorden in de eigen taal. De resultaten worden later toegevoegd aan de reacties uit de hele wereld op deze enquête over jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping.

Lees verder