Naamlijst 2021 Aartsbisdom Utrecht nu te bestellen

De Naamlijst 2021 van het Aartsbisdom Utrecht verschijnt begin januari. Dit handzame naslagwerk bevat informatie over het bisdom, centrale afdelingen, diocesane raden enzovoorts. Daarnaast bevat de Naamlijst een overzicht van alle parochies en de kerklocaties, inclusief contactgegevens, geordend per vicariaat.

Lees verder

TV-Mis 29 november uit Hengelo, Geloofsgesprek met kardinaal Eijk

De rechtstreekse Eucharistieviering komt zondag 29 november vanuit de Sint Lambertusbasiliek te Hengelo (Ov., parochie De Goede Herder). Celebrant is pastoor Jürgen Jansen. In het voorafgaande Geloofsgesprek (9.45 uur, NPO 2) ontsteekt kardinaal Eijk het licht van de Advent en spreekt daarbij met Leo Fijen over Kerk en geloof in deze tijden van corona. Wat kan je geloof betekenen in het donker op weg naar Kerstmis?

Lees verder

Nederlandse bisschoppen lanceren website: Vier Kerstmis!

Op 27 november is de website Vierkerstmis.nl online gegaan. Op deze website nodigen de Nederlandse r.-k. bisschoppen iedereen uit om ook dit jaar Kerstmis te vieren, al is alles anders door Covid-19. De website biedt concrete handvatten om Kerstmis te vieren, ook als er geen plek in de kerken is. Thuis vieren met een liturgieboekje voor de live stream of t.v. kan ook en wordt van harte aanbevolen want Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren.

Lees verder

Video: kardinaal Eijk over de Eucharistie

“Ik heb ondervonden dat ik in het sacrament van de Eucharistie ook tijdens mijn ziekte kracht heb gevonden.” Dat vertelt kardinaal Eijk in een persoonlijk getuigenis over de betekenis van de Eucharistie. Het Aartsbisdom Utrecht organiseerde een ‘Jaar van de Eucharistie’ dat op 22 november 2020 werd afgesloten. Voor kardinaal Eijk is een dag zonder de Eucharistie eigenlijk ondenkbaar, vertelt hij in deze video van katholiekleven.nl. “Dan moet ik al met veertig graden koorts op bed liggen of in het ziekenhuis liggen en niet kunnen vieren. Maar anders vier ik elke dag de Eucharistie.”

Lees verder

Online Adventsbezinning mgr. Woorts in Catharijneconvent

Speciaal voor de Advent 2020 heeft het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) een online Adventsbezinning laten maken met mgr. Woorts. Hij is hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht en daarnaast doceert mgr. Woorts over christelijke kunst en iconografie, waarbij hij mensen graag inspireert en het christelijke geloof verkondigt aan de hand van mooie kunstwerken. Stafmedewerker Tim Schilling van het CPS is blij met het resultaat: “Helaas was het nu niet mogelijk om een fysieke bezinningsdag te organiseren met mgr. Woorts, maar op deze wijze wil het CPS mensen een handreiking bieden ter voorbereiding op het grote feest van Kerstmis.”

Lees verder

Veelgestelde vragen uit de parochies in de voorbereiding op Kerstmis

Met Kerstmis in het vooruitzicht zijn veel parochies volop bezig met de voorbereidingen om tijdens de feestdagen zo veilig en tegelijk zo waardig mogelijk te kunnen vieren. Dit levert een aantal vragen op in relatie tot het protocol ‘Kerkelijk vieren op anderhalve meter’. De antwoorden worden hieronder gegeven. Ze zijn in het Aartsbisdom Utrecht ook verspreid onder de pastorale beroepskrachten en parochiebesturen, voorzien van een begeleidend schrijven van mgr. Woorts.

Lees verder

Novembereditie ‘Op Tocht’: nieuws uit Utrecht en Lesbos

Vorige week verscheen de novembereditie van het bisdomblad ‘Op Tocht’. Hierin uiteraard aandacht voor de diakenwijding van Paulus Tilma, die vanwege het coronavirus in bijzondere omstandigheden plaatsvond: zo waren er slechts dertig genodigden in de kerkbanken van de St. Catharinakathedraal en droegen de aanwezigen mondkapjes – veelal met het logo van de Utrechtse priesteropleiding het Ariënsinstituut.

Lees verder

Video: Priester worden en de Mis vieren. Hoe is dat?

Op Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020) eindigt het ‘Jaar van de Eucharistie’ in het Aartsbisdom Utrecht, dat op de Eerste zondag van de Advent 2019 begon. In een video van katholiekleven.nl vertelt Gauthier de Bekker (priester gewijd in juli van dit jaar) wat het betekent om priester te worden en de Eucharistie te vieren. “‘Eucharistie’ betekent: dankzeggen. Daarom denk ik dat dankbaarheid een mooie grondhouding is om Eucharistie te vieren,” zegt hij.

Lees verder

Ontmoeting UPLR met mgr. Woorts

Het UPLR (= Utrechts Platform Levensbeschouwing en Religie) bracht op woensdag 11 november een bezoek aan mgr. Woorts. De Utrechtse hulpbisschop is namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie al langer ‘referent voor Jodendom’, maar sinds kort ook ‘referent voor interreligieuze dialoog’. Namens het platform, dat Joden, Christenen, Moslims, Boeddhisten, Hindoes en Humanisten vertegenwoordigt, presenteerden zich voorzitter Abderahmane Chrifi en lid priester Koos Smits.

Lees verder