TV-Mis op 19 november vanuit Baarn

h-nicolaaskerk-baarn-4-interieur

De rechtstreekse uitzending van de wekelijkse Eucharistieviering komt op 19 november, de 33ste zondag door het jaar, vanuit de H. Nicolaaskerk in Baarn. Celebrant is pastoor Joachim Skiba van de parochie HH. Martha en Maria, waartoe Baarn behoort. In het voorafgaande Geloofsgesprek komt Jesús Mauricio Meneses Santiago aan het woord. Hij werd vorige week in de Utrechtse St. Catharinakathedraal samen met Ronald den Hartog priester gewijd door kardinaal Eijk.

Lees verder

Diaken publiceert ‘God en de blauwe envelop’

blauwe-envelop-nieuwsgierige-lezers-1-kl

Wat hebben belastingen en geloof met elkaar te maken? Dit onderwerp is Lex Janssen op het lijf geschreven; hij is fiscalist en diaken van het Aartsbisdom Utrecht. Hij schreef er recent een boekje over: ‘God en de blauwe envelop’ (64 blz.). Dit werd tijdens een kort symposium op vrijdag 10 november in de St. Rafaëlkerk te Utrecht gepresenteerd.

Lees verder

Mgr. Hoogenboom bij Willibrordfeest in Waxweiler

hoogenboom-waxweiler-foto-fritz-knob-2-kl

Op uitnodiging van de parochie St. Johannes de Doper in Waxweiler (Duitsland) celebreerde mgr. Hoogenboom op 5 november in de parochiekerk aldaar de Eucharistie bij gelegenheid van het Hoogfeest van de Heilige Willibrord. Pastoor Georg Josef Müller dankte mgr. Hoogenboom hartelijk voor zijn komst; de Utrechtse hulpbisschop stond in zijn preek onder meer stil bij de wapenspreuk van Willibrord ‘In Dei nomine feliciter’ (In Gods naam gelukkig).

Lees verder

Landgoed Dijnselburg verkocht

dijnselburg-1-kl

Het bestuur van de kerkelijke instelling Philosophicum Dijnselburg heeft, met inachtneming van alle kerkelijke voorschriften en onder begeleiding van het Hilversumse makelaarskantoor Redres, het landgoed Dijnselburg te Zeist met alle opstallen verkocht aan Stroet B.V. te Maarssen. De akte van levering is op 30 oktober notarieel verleden. Daarmee is ‘Dijnselburg’ na 70 jaar niet langer in kerkelijke handen. De kapel van Dijnselburg is inmiddels aan de eredienst onttrokken.

Lees verder

Dubbele priesterwijding in Utrechtse kathedraal

wijding-mauricio-en-ronald-1-kl

In een zeer goed gevulde Utrechtse Sint Catharinakathedraal wijdde kardinaal Eijk op 11 november Ronald den Hartog en Jesús Mauricio Meneses Santiago tot priester. “Deze twee priesterwijdingen vinden plaats op een bijzondere dag voor de stad Utrecht: we vieren op 11 november het patroonsfeest van Sint Martinus. Hij is een voorbeeld voor elke priester en we vragen dan ook vandaag om zijn voorspraak,” zo zei de Utrechtse aartsbisschop Eijk in zijn inleiding.

Lees verder

Boodschap paus en voorbede voor Werelddag van de Armen

paus-boodschap-465x300

Zondag 19 november is de eerste Werelddag van de Armen. Deze dag is in juni 2017 door paus Franciscus ingesteld maar werd al aangekondigd bij het eind van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid in 2016. In zijn boodschap voor deze dag herinnert de paus aan de Bijbelse opdracht om de liefde voor de armen te vertalen naar daden.

Lees verder

Kardinaal Eijk wijdt 11 november twee priesters

den-hartog-en-mauricio-meneses-kl

Kardinaal W.J. Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zal op 11 november door handoplegging en gebed Ronald den Hartog en Jesús Mauricio Meneses Santiago tot priester wijden. Ronald den Hartog werd op 16 april 1973 geboren in Culemborg. Hij volgde zijn priesteropleiding aan Bovendonk, de priesteropleiding van het bisdom Breda. Dit is een opleiding in deeltijd voor mannen die vanuit hun beroep priester of permanent diaken willen worden. Mauricio Meneses werd op 6 juli 1984 geboren in Norte de Santander (Colombia). Hij kwam enkele jaren geleden naar het Aartsbisdom Utrecht en is student aan de priesteropleiding het Ariënsinstituut. Beiden werden eerder dit jaar transeunt diaken gewijd, de laatste stap op weg naar het priesterschap.

Lees verder

Bisdomdag in teken van paus Adrianus VI

bisdomdag-2017-geurts-kl

In Deventer werd op 8 november de tweejaarlijkse Bisdomdag van het Aartsbisdom Utrecht gehouden. Deze ontmoetingsdag is bedoeld voor priesters, diakens, pastoraal werk(st)ers en geestelijk verzorg(st)ers die werkzaam zijn met een pastorale zending van de Aartsbisschop van Utrecht. Na een Mis in de Broederenkerk verplaatsten de deelnemers zich naar het Titus Brandsma Huis, ook in Deventer. Daar hield aansluitend Twan Geurts een lezing naar aanleiding van zijn recente biografie over paus Adrianus VI.

Lees verder

Hulpbisschop viert hoogfeest H. Willibrord in Willibrordsabdij

2017-11-07-willibrord-1

Mgr. Woorts was op 7 november hoofdcelebrant tijdens de Eucharistieviering in de Sint Willibrordsabdij te Doetinchem. Dit vanwege het hoogfeest van Sint Willibrord, dat op deze dag “zowel voor de abdij als voor ons aartsbisdom werd gevierd,” aldus de Utrechtse hulpbisschop. Mgr. Woorts: “Het was prachtig om zo de onderlinge band te vieren, in Christus, dankzij Sint Willibrord.”

Lees verder

Mogelijkheden en kansen voor jongerenwerk in parochies

29-06-2017-jongeren-maken-selfie-met-de-paus-465x300

In een op 7 november gepubliceerd onderzoeksrapport brengt de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland de mogelijkheden en kansen in kaart voor het jongerenwerk in de parochies. Het onderzoek geeft antwoorden op de vragenlijst die vanuit het Vaticaan is uitgezet voor de 15de Gewone Algemene Bisschoppensynode met als thema ‘Jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’.

Lees verder