Jubeljaar 2025

In 2025 viert de Rooms-Katholieke Kerk een Jubeljaar. Het thema van dit jaar is ‘Pelgrims van Hoop’. Voorafgaand aan het Jubeljaar heeft het Vaticaan 2024 uitgeroepen tot Jaar van gebed.

Elke 25 jaar wordt er in de Rooms-Katholieke Kerk een zogeheten Jubeljaar of Heilig Jaar gehouden. Dit is een oude traditie om schoon schip te maken en met nieuwe energie de toekomst tegemoet te gaan. Het laatste reguliere Heilig Jaar was het millenniumjaar 2000. Net als destijds heeft het Vaticaan als voorbereiding op dat Jubeljaar een thema voor het voorafgaande jaar vastgesteld. In 2024 is dat het gebed.

Nationale Bedevaart
In het Jubeljaar houden de Nederlandse bisdommen een gezamenlijke bedevaart naar Rome. Deze vindt plaats in de meivakantie. De busreis is van 26 april t/m 3 mei met een overnachting onderweg op de heen- en terugweg. De vliegreis is van 27 april t/m 2 mei. Voor jongeren is er een speciale jongerenreis per trein tegen een gereduceerd tarief. Ook krijgen zij in Rome een aangepast programma aangeboden. Gezinnen kunnen een familiearrangement met flinke korting boeken. De Nationale Bedevaart naar Rome wordt op verzoek van de Bisschoppenconferentie uitgevoerd door bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim in Maastricht.