katholiekleven_logokatholiekleven_logo_rgb_klein_onderelkaarVideo’s uit het Aartsbisdom Utrecht op katholiekleven.nl

Katholiekleven.nl is het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. De website, het YouTube-kanaal en de Facebook-pagina startten in 2016. Naast video’s biedt katholiekleven.nl nieuwsberichten en foto’s met inspirerende teksten. Ook is in 2017 een pilot project gestart met podcasts (radio via internet).

Maandelijks geeft katholiekleven.nl een digitale nieuwsbrief uit. Daarnaast verschijnt elk kwartaal een nieuwsbrief die je per post kunt ontvangen: katholiek leven vandaag. Deze kwartaalnieuwsbrief is er speciaal voor donateurs. Aanmelden voor beide nieuwsbrieven kan op katholiekleven.nl.

Bekijk hieronder de video’s over mensen en activiteiten in het Aartsbisdom Utrecht.
Klik op het logo om naar de website van katholiekleven.nl te gaan.

Kardinaal Eijk over de Eucharistie
donderdag 26/11/2020

“Ik heb ondervonden dat ik in het sacrament van de Eucharistie ook tijdens mijn ziekte kracht heb gevonden.” Dat vertelt kardinaal Eijk in een persoonlijk getuigenis over de betekenis van de Eucharistie. Het Aartsbisdom Utrecht organiseerde een ‘Jaar van de Eucharistie’ dat op 22 november 2020 werd afgesloten. Voor kardinaal Eijk is een dag zonder de Eucharistie eigenlijk ondenkbaar, vertelt hij in deze video. “Dan moet ik al met veertig graden koorts op bed liggen of in het ziekenhuis liggen en niet kunnen vieren. Maar anders vier ik elke dag de Eucharistie.”

 

Priester worden en de Mis vieren. Hoe is dat?
vrijdag 20/11/2020

Op Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020) eindigt het ‘Jaar van de Eucharistie’ in het Aartsbisdom Utrecht, dat op de Eerste zondag van de Advent 2019 begon. In deze video vertelt Gauthier de Bekker (priester gewijd in juli van dit jaar) wat het betekent om priester te worden en de Eucharistie te vieren. “‘Eucharistie’ betekent: dankzeggen. Daarom denk ik dat dankbaarheid een mooie grondhouding is om Eucharistie te vieren,” zegt hij. “En al ben ik celebrant, ik ben niet de gastheer tijdens de eucharistie. Ik ben ook maar te gast.”

 

Bij het overlijden van kardinaal Simonis
donderdag 3/9/2020

Op 2 september overleed kardinaal Simonis, emeritus-aartsbisschop van Utrecht. In deze videoboodschap reageert kardinaal Eijk een dag later op het overlijden. Kardinaal Eijk deelt enkele herinneringen aan kardinaal Simonis, die hij al vroeg leerde kennen “als een warme, plezierige man, tegelijkertijd was de wijze waarop hij het geloof uitdroeg voor mij een voorbeeld.”

 

Weer samen vieren: een wake-up call
dinsdag 14/7/2020

De kerken zijn weer open. Ook de St. Oswalduskerk in Zeddam (parochie H. Gabriël), in het oosten van het land onder de rook van Doetinchem. Het is even wennen om weer samen te vieren, vertellen parochianen en pastoor Jurgen Jansen in deze video. Veel dingen zijn nieuw.

 

Open kerk. In coronatijd
maandag 18/5/2020

De Gerardus Majellakerk in Utrecht is open, elke dag van half zeven ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. De kerk staat op een druk kruispunt in de stad. Iedereen die langskomt, kan zien dat de deuren open zijn. Pater Ignatius Maria vertelt in deze video over Kerk zijn in tijden van corona.

 

Laudato si’: leven vanuit verbondenheid
dinsdag 12/5/2020

Vijf jaar geleden verscheen de encycliek Laudato si’, waarin paus Franciscus schrijft over de zorg voor de schepping als ons gemeenschappelijk huis. Marjolein Tiemens-Hulscher uit Driebergen was blij met de tekst, omdat ze er woorden in vond die ze daarvoor op die manier nog niet had. In deze video leest ze een passage voor die ze vaak gebruikt als het gaat over groen geloven, zoals ook haar bedrijf heet, waarmee ze zich inzet voor duurzaamheid.

 

Mgr. Romero: moderne heilige van de hoop
zondag 3/5/2020

Oscar Romero (1917-1980) was de sociaal bewogen rooms-katholiek aartsbisschop van San Salvador. Veertig jaar geleden, op 24 maart 1980, werd hij tijdens het vieren van de Eucharistie uit politieke motieven doodgeschoten. Op 14 oktober 2018 verklaarde paus Franciscus hem heilig. Mauricio Meneses is priester in het Aartsbisdom Utrecht, maar hij komt uit Colombia. Hij vertelt in deze video over de hoop die mgr. Romero gaf aan mensen in Latijns-Amerika.

 

Een zaligverklaring zou heel bijzonder zijn
donderdag 13/2/2020

In een recente video op katholiekleven.nl vertelde pater Marc Lindeijer S.J. dat er op dit moment zo’n 5.000 à 6.000 processen voor zaligverklaringen en heiligverklaringen lopen in Rome. Een daarvan gaat over de Nederlandse Dora Visser (1819-1876). Een ander proces betreft de priester Alphons Ariëns (1860-1928). Ronald Valk vertaalde hun dossiers in het Italiaans. In deze video vertelt hij over deze twee bijzondere katholieken.

 

Een diaconale bus was het beste idee
vrijdag 29/11/2019

Tijdens de Ariëns Prijs voor Diaconie die dit najaar in het Aartsbisdom Utrecht werd uitgereikt, was er voor het eerst ook een ‘Ideeën Prijs’ voor het beste diaconale idee. Katholiekleven.nl sprak met de winnaars: diaken Bert Huitink en pastoraal werker Jacqueline Meupelenberg van de H. Pancratiusparochie (Tubbergen e.o.).

 

‘Dit is het evangelie met wielen’
vrijdag 8/11/2019

In het Titus Brandsma Huis te Deventer heeft de Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom op zaterdag 12 oktober de Ariëns Prijs voor Diaconie uitgereikt. De tweede prijs, een kunstwerk en 750 euro, ging naar het fietsproject Low Budget Bikes Liemers. “Bij Vluchtelingenwerk vroegen ze: Adri kun jij niet voor fietsen zorgen? Dus ik ben op zoek gegaan naar mensen die daarbij konden helpen.” Diaken Adri van Zundert vertelt in deze video over ‘Low Budget Bikes’. Hij doet dat vanuit de werkplaats in Westervoort. Daar knappen vrijwilliger Sjon en andere vrijwilligers fietsen op. Adri en Sjon kwamen elkaar tegen bij de Voedselbank.

 

Ariënprijs voor ‘Kearls unne mekaar’
donderdag 17/10/2019

In het Titus Brandsma Huis te Deventer heeft de Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom op zaterdag 12 oktober de Ariëns Prijs voor Diaconie (1.000 euro en een kunstwerk) uitgereikt aan ‘Kearls unne mekaar’ te Vasse. Dit initiatief won met 1.743 stemmen (27%) bovendien de PublieksPrijs (eveneens 1.000 euro en een kunstwerk). In deze video vertelt Erna Ensink over ‘Kearls unne mekaar’: “Mijn man kreeg een herseninfarct en daarna kon hij niet meer werken. We keken wat er te doen is voor mensen met een beperking, want hij is best gehandicapt gebleven. Maar het bleek dat er voor mannen die nog geen pensioen hebben weinig werd georganiseerd. Bij een ouderenbond voel je je dan niet thuis. Mijn man was 55. Dan zoek je iets meer aansluiting bij mannen van je leeftijd.”

 

Missiemaand: Onze missie is hier
donderdag 10/10/2019

“Ik had er tien jaar echt niet aan gedacht om priester te worden, laat staan missionaris. Maar ik wilde nu Jezus dienen, de Kerk dienen. En toen kwam de vraag: Waar? Wat is mijn missie?” Koos Smits is priester in Utrecht. Na zijn studie theologie werd hij missionaris in Papoea-Nieuw-Guinea om daar te ontdekken dat zijn missie niet daar lag, maar in Nederland.

 

Mensen zijn hier graag bij Maria
donderdag 8/11/2018

Het Gelderse Renkum heeft al eeuwenlang een bijzonder Maria-beeldje. In oktober verhuisde het voor drie maanden naar het Valkhof Museum in Nijmegen voor een tentoonstelling over Maria van Gelre (1380-1428), de echtgenote van de Hertog van Gelre. Voor die verhuizing sprak katholiekleven.nl met bedevaartgangers. “Ik bid graag hier bij Maria als er bepaalde dingen zijn waar ik van denk: Maria, help ons toch alstublieft. En ik voel de kracht die er van uit gaat naar de mensen toe,” vertelt Leny Lotgerink. Zij organiseert bedevaarten naar Maria van Renkum.

 

Iets moois voor Maria
zondag 30/9/2018

Achter en naast de kerk in Renkum was een verwaarloosd park. Totdat vrijwilligers van de parochie er een rozentuin van maakten. “Dit ‘Rosarium Mariae’ betekent zowel ‘Rozentuin van Maria’ als ‘Rozenkrans van Maria’. Daarmee verwijst het naar de rozen en naar de geheimen van de rozenkrans die in het park staan uitgebeeld,” vertelt pastoor Henri ten Have in deze video.

 

Dit is Onze Lieve Vrouw van Renkum
zondag 2/9/2018

Het Gelderse Renkum wordt wel ‘het Lourdes van boven de rivieren’ genoemd. Alles draait om een bijzonder beeldje van Maria van Renkum. “Het beeldje wordt voor het eerst genoemd in 1380,” vertelt pastoor Henri ten Have. “Het kreeg al spoedig de naam dat daaromheen wonderen gebeurden. Zodanig dat de toenmalige hertogin van Gelderland meteen na haar huwelijk hier op pelgrimage kwam. En haar man liet er speciaal zelfs een klooster voor bouwen.”

 

Maria is Onze Lieve Vrouw van Eiteren
zondag 1/7/2018

“Mensen in IJsselstein gingen heel vaak naar Maria als ze iets hadden en in nood zaten, moeilijkheden thuis of noem maar op. Dan staken ze hier een kaarsje op, kwamen om te bidden, konden hier hun verhaal kwijt bij moeder Maria.” Dit vertelt oud-pastoor Van Wijk over Onze Lieve Vrouw van Eiteren.
Elk jaar vindt op de vierde zondag in juni de Ommedracht van Onze Lieve Vrouw van Eiteren plaats. Dan wordt een schrijn met een oud Mariabeeldje meegedragen. In deze video vertellen deelnemers, jong en oud, over hoe Maria steun geeft.

 

Een jaar lang rozenkrans gebed voor de vrede
dinsdag 26/6/2018

“Ik ben hier met twee goede vrienden van me. Deze avond hebben we in het huis van mijn vriend hier tegenover de kerk een ‘bier en pizza avond’. Ik zocht naar een mis voor vandaag en zag dat ook de rozenkrans werd gebeden. Toen dacht ik: dan zitten we daar bier te drinken en hier wordt de rozenkrans gebeden. Laten we in ieder geval even gaan meebidden.” Melle Punter is erbij als op de Gedachtenis van het Onbevlekt Hart van Maria (9 juni) de rozenkrans voor de vrede wordt gebeden in de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Mgr. Woorts leidt het gebed.
De Nederlandse bisschoppen bidden in 2018 elke maand op een bijzondere dag met zoveel mogelijk mensen in kerken, kapellen, thuis, verpleeghuizen de rozenkrans tot intentie van de vrede. Dit gebeurt na het honderdjarig jubileum van de verschijningen van Maria in Fatima (13 mei – 13 oktober 2017).

 

24 uur voor de Heer? Dat kunnen wij ook
zaterdag 17/3/2018

“Ik zag plaatjes van paus Franciscus, waarop hij de biecht afnam en zelf ook biechtte. Toen dacht ik: dat kunnen wij ook.” Pastoor Martin Los deed op zaterdag 10 maart al voor de vijfde keer mee met ‘24 uur voor de Heer’. Net als de paus gebruikt hij social media om de vergeving van de Kerk zichtbaar te maken. “Wat is er nou makkelijker dan even een foto op een Facebook pagina zetten?”
‘24 uur voor de Heer’is een combinatie van aanbidding, gebeden en de mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. In de Parochie Licht van Christus vond de ‘24 uur voor de Heer’ dit jaar plaats in de Willibrord kerk in Vleuten.

 

Kerstmis: het pasgeboren kind gewikkeld in doeken
zondag 17/12/2017

In veel kerken is de kerststal weer opgebouwd. Met Kerstmis en daarna zijn de deuren van de kerken open voor iedereen die naar de stal wil komen kijken, waar Jezus werd geboren. Ook in huis worden de stalletjes klaargezet voor Kerstmis. De evangelist Lucas schrijft over de geboorte van Jezus: “Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David. En dit zal voor u een teken zijn: gij zult het pasgeboren kind vinden, in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe” (Lucas 2, 11-12). Mgr. Woorts laat zien hoe dit tafereel is uitgebeeld op het Middelrijns altaar.

 

Kardinaal bezoekt boerderij in Twente
zaterdag 9/12/2017

“Hoe technisch ons leven verder ook mag zijn, we leven toch van wat we elke dag eten. En dat levert de boer aan.” Dit zegt kardinaal Eijk tijdens zijn recente diaconaal werkbezoek aan een boerderij in Twente, samen met mgr. Hoogenboom. “Alles wat God ons gegeven heeft, gaat de boer ter harte.” Katholiekleven.nl filmde het bezoek, waarbij de kardinaal in gesprek ging met agrariërs, zoals de jonge melkveehouder Thijs Damhuis en Nicole Scholten-Linde, voorzitter van LTO Noordoost Twente.

 

Rond het sterfbed van Maria
maandag 14/8/2017

Op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Voordat Maria ten hemel wordt opgenomen, vindt rond haar sterfbed een wonder plaats. Wat is dat wonder, dat volgens de legende plaatsvond rond het sterfbed van Maria? Mgr. Woorts laat het zien in deze video. Hij doet dit met de afbeelding van het ontslapen van Maria op het Middelrijns altaar. Dit bijzondere altaar werd geschilderd rond 1410 en bevindt zich in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

 

Ben jij goede grond?
woensdag 12/7/2017

“Als je zaait, zaai dan goed. En zorg dan dat het zaad in de goede grond komt, waardoor het ook kan groeien.” Dit zegt zuster Chiara Bots uit Megen in De Boodschap. Ze spreekt naar aanleiding van de Evangelielezing van zondag 16 juli (15de zondag door het jaar, Matteüs 13, 3) en de lezing uit Jesaja.

 

Mgr. Woorts over Pinksteren
zondag 4/6/2017

“De vijftigste dag van Pasen gebeurt wat Jezus had beloofd, dat Hij vanuit de hemel de Helper zou zenden.” Dit zegt mgr. Woorts in deze video over Pinksteren. De hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht vertelt hoe het Middelrijns altaar, rond 1410 geschilderd, Pinksteren verbeeldt.

 

Pasen is het belangrijkste feest van de christenen
vrijdag 14/4/2017

“Pasen is het belangrijkste feest van de christenen,” vertelt mgr. Woorts in deze video. “Jezus die in Jeruzalem de kruisdood is gestorven, verblijft drie dagen in het graf. En daarna staat Hij op uit de dood. Het graf is leeg.” De Schrift vertelt dat Jezus is opgestaan, maar niet hoe. Oude afbeeldingen laten daarom het lege graf zien. Vanaf de Middeleeuwen wordt dat anders, legt mgr. Woorts uit aan de hand van het Middelrijns altaar in Museum Catharijneconvent.

 

Maria Boodschap
donderdag 23/3/2017

Bekijk de video over Maria Boodschap. Op 25 maart viert de Kerk het hoogfeest van de aankondiging van de geboorte van de Heer (Maria Boodschap). In deze video vertelt mgr. Woorts over dit bijzondere feest. De evangelist Lucas beschrijft dat de aartsengel Gabriël bij Maria komt en haar aankondigt dat uit haar Jezus de Redder geboren zal worden. Mgr. Woorts laat zien hoe het Middelrijns altaar dit prachtig verbeeldt.

 

Kardinaal Eijk over geloof en zorg
vrijdag 17/3/2017

“Dit zijn de uitdagingen voor onze tijd, maar ik acht ze niet onoverkomelijk,” zegt kardinaal Eijk in het laatste filmpje in een reeks van zes video’s over geloof en zorg. De kardinaal gaat in op de plaats die zorg heeft in het geloof en spreekt over het verschil tussen zorg en hulpverlenen.

 

De zorg is mijn roeping. Ik heb nooit wat anders willen doen
dinsdag 7/2/2017

Rianne van Boxtel (33) is zorgvrijwilliger en verpleegkundige. “Dit is zeker mijn roeping. Omdat ik al vanaf zo jong wist dat ik dit wilde worden. Ik heb nooit wat anders gewild. Ik zou ook niet weten wat ik nu als een andere baan zou moeten kiezen.” In deze video vertelt Rianne over de zorg die ze als vrijwilliger geeft.

 

Voor mij is de heilige Benedictus heel bijzonder
woensdag 30/11/2016

Welke heilige is voor jou bijzonder? En waarom? Aan het begin van het jaar bereidde Sander Harperink zich voor op de Wereldjongerendagen. Voor hem heeft geloof te maken met voelen en weten dat je onderdeel bent van de Wereldkerk. Niet toevallig heeft hij een hangertje met een medaille van de heilige Benedictus om zijn nek. “Hij is een heilige die voor mij heel bijzonder is. Benedictus is de grondlegger van Europa en ook van het monastieke leven. Ik bezoek graag benedictijnse abdijen.”

 

Het was liefde tot het uiterste
maandag 10/10/2016

“Dit kruis heeft voor mij een bijzondere betekenis. Liggend is het mijn zoon, die ziek is en die op het einde van zijn leven niet meer kon bewegen. Hij kon alleen zijn hoofd nog een beetje optillen. Hij had een dwarslaesie gekregen. Hij is overleden aan kanker.” Gabriëlle Nieuwenhuis is vrijwilliger in de Nicolaasparochie in Baarn. Ze is onder meer betrokken bij de catechese. Haar zoon overleed toen hij nog geen 21 was.

 

Het bamboe dat niet breekt
woensdag 3/8/2016

Ellen Hogema woont in Amersfoort, waar zij profielhouder diaconie is in de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Daarnaast is zij docent praktische theologie aan Fontys Hogeschool in Utrecht. Deze week vertelt zij in ‘Ik Geloof’ over het kleine kruisje van bamboe dat ze ooit meebracht vanuit de Filippijnen.

 

Barmhartigheid: De wetenschap
dinsdag 12/7/2016

“Als God belangrijk is in je leven dan wil je daar niet alleen maar iets mee doen, maar wil je er ook meer van weten.” Dit zegt prof. dr. Marcel Sarot, decaan Tilburg School of Theology (TST). Katholiekleven.nl sprak met hem en met promovendus Anton ten Klooster voor de documentaire over barmhartigheid. Deel twee in de reeks van vier gaat over barmhartigheid en de wetenschap (theologie).

 

Barmhartigheid: De praktijk
donderdag 16/6/2016

“Wij zijn er niet direct om als hulpverlener problemen op te lossen. Maar we bieden een stuk vriendschap aan.” Dit zegt diaken Ronald Dashorst in deze film op katholiekleven.nl ‘Barmhartigheid: De praktijk’. Het is de eerste aflevering in de vierdelige serie die katholiekleven.nl maakt speciaal vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

 

God ter sprake brengen
zondag 22/5/2016

“God is een groot mysterie,” zegt rector Kuipers in ‘De Boodschap’ bij het hoogfeest van de Heilige Drie-Eenheid. “We weten eigenlijk niet wie God precies is. Maar er zijn wel dingen in de Bijbel die ons duidelijk maken hoe Hij voor mensen wil zijn.”

 

Liefde die soms pijn doet
vrijdag 22/4/2016

Of mensen Jezus willen volgen in zijn manier van leven, wordt vaak beoordeeld aan de hand van uiterlijke criteria, zoals regelmatig naar de kerk gaan, je kinderen laten dopen, vrijwilligerswerk doen, of je kerkbijdrage betalen. Dat zijn de criteria van deze wereld. “Hoe belangrijk ook, Jezus kijkt anders,” zegt rector Patrick Kuipers in deze video.

 

Durf ik het aan om Hem te volgen?
vrijdag 18/3/2016

Op Palmzondag viert de Kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. In ‘De Boodschap’ vertelt rector Kuipers hoe honderden mensen de ene dag uitlopen om Jezus te verwelkomen om Hem slechts enkele dagen later uit te jouwen. “Vandaag op Palmzondag lijkt het allemaal nog heel mooi, maar over een aantal dagen volgen we een man op weg naar zijn executie.”

 

Dat voelt goed
woensdag 2/3/2016

Hermien Schoorlemmer uit Hoonhorst gaat al zo’n 15 jaar mee op bedevaart naar Lourdes. Als vrijwilliger van bedevaartorganisatie VNB zet ze zich tijdens die bedevaarten ook in als hotelleider. Toen de Utrechtse hulpbisschop Woorts, destijds pastoor in haar parochie, ooit vroeg of ze mee wilde gaan als rolstoelduwer, dacht ze dat Lourdes niets voor haar zou zijn. Maar eenmaal bij de Rozenkransbasiliek, van bovenaf kijkend naar de Lichtprocessie, werd ze geraakt.

 

Met Jezus de woestijn in
donderdag 11/2/2016

Rector Patrick Kuipers vertelt in ‘De Boodschap’ over de Schriftlezingen van zondag 14 februari 2016, de eerste zondag van de Veertigdagentijd. “In het Evangelie van deze zondag horen we hoe Jezus in de woestijn door de duivel wordt verleid. De duivel verleidt Hem om te kiezen voor deze wereld, voor rijkdom, voor bezit, voor macht. Maar Jezus weerstaat eraan. Hij kiest uitdrukkelijk voor God. Hij toont karakter.”

 

Vertrouw je toe aan de Heer
zondag 24/1/2016

“De lezingen van deze zondag vragen ons om verder te kijken dan onze neus lang is. Verder ook dan dat wat er eigenlijk wordt gezegd,” zegt rector Kuipers in ‘De Boodschap’. “Het verhaal van Jezus op een bruiloft in Kana wordt in onze dagen nog wel eens afgedaan als een sterk verhaal. Maar het is een teken. Het vertelt ons iets over Jezus. Jezus laat zien wie Hij is, waarom Hij naar deze wereld gekomen is en wat Zijn opdracht is.”

 

Heilige Deuren
zondag 24/1/2016

“Op 8 december 2015 heeft paus Franciscus de heilige deur van de Sint Pieter in Rome geopend. Daarmee heeft hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid geopend. De zondag erna zijn in alle andere bisdommen in de wereld heilige deuren geopend.” Dit vertelt mgr. Woorts in deze video die is gemaakt in en om de St. Augustinuskerk in Utrecht.