Nieuws DDW

Bij bezoeken aan PCI’en van het aartsbisdom komen steevast actuele ontwikkelingen aan de orde.

Bijdragen DDW aan de Diaconale Nieuwsbrief

‘Ik ben omdat wij zijn’: diaconale Inspiratiedag
Diocesaan diaconaal werker Tom van Vilsteren bezocht op zaterdag 9 maart 2024 een door Kansfonds georganiseerde landelijke Inspiratiedag in Hilversum. Kansfonds hield voor de zesde keer deze dag samen met Actioma, Huis van Dominicus en KRO-NCRV. Deze Inspiratiedag is er voor mensen die zich vanuit diaconale overwegingen inzetten voor hun medemens. Het thema van deze dag was: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Lees hier zijn verslag.

DERDE UPDATE Samen Erop Vooruit (SEV) (oktober 2023)
Ten behoeve van het SEV-project is op landelijk niveau een intern coördinator geworven. Deze heeft als kerntaak het binnen de Rooms-Katholieke Kerk begeleiden van lokale invulling van het programma Samen Erop Vooruit. De intern coördinator ondersteunt parochies en vrijwilligers om de door de overheid niet bereikte burgers te vinden. Deze mensen kunnen naar www.geldfit.nl en een telefonische hulplijn verwezen worden. Of zij kunnen op locatie bij een hulploket of aan tafel bij de hulpvrager thuis geholpen worden. Het gaat daarbij om het bereiken en helpen van zoveel mogelijk mensen om financiële voorzieningen te benutten en het begeleiden naar niet-financiële hulp. Dit doel wordt bereikt door de parochies te informeren, enthousiasmeren, toe te rusten met materialen en instructies.

Per 1 oktober 2023 is de heer Harry Nijhuis bereid gevonden invulling te geven aan deze functie. Voor vragen over of ondersteuning bij de uitvoering van het project, kan telefonisch (06 18756666) of per e-mail (h.nijhuis@lumenchristi.nl) contact met hem worden opgenomen.

TWEEDE UPDATE Samen Erop Vooruit (SEV) (september 2023)
Op 21 september 2023 is een brief verzonden aan de besturen van parochiële caritasinstellingen, caritas werkgroepen en contactpersonen van diaconale projecten in het Aartsbisdom Utrecht. Deze bevat een nadere toelichting op het project Samen Erop Vooruit door Hans Oldenhof, lid van het Officium Caritatis die namens de R.-K. Kerk deel uitmaakt van het bestuur van SchuldHulpMaatje. Ook staat in deze brief dat diocesaan diaconaal werker Tom van Vilsteren (e-mail: diaconaalwerker@aartsbisdom.nl) de contactpersoon binnen het Aartsbisdom Utrecht is voor het project Samen Erop Vooruit.

Klik hier voor de brief van mgr. Hoogenboom en de toelichting van Hans Oldenhof

UPDATE Samen Erop Vooruit (SEV) (september 2023)
Het project SEV (Samen Erop Vooruit), geïntroduceerd door Schuldhulpmaatje bij het Officium Caritatis, het landelijk orgaan voor Caritas, heeft de nodige vragen opgeroepen. Deze vragen zijn voornamelijk terug te brengen tot communicatie over het project en de implementatie hiervan bij parochies. Allereerst de communicatie. In eerste aanleg is een schrijven over het project gericht aan PCI-besturen en parochiesecretariaten. Er is verzuimd pastoresteams te benaderen. Parochiesecretariaten hebben, nadat zij de brief over SEV hebben ontvangen, bij parochiebesturen gevraagd wat te doen met deze informatie. Parochiebesturen konden deze vraag niet beantwoorden omdat de pastoor als voorzitter van het parochiebestuur niet gekend is in het project. Geconstateerd is dat de in de brief opgenomen flyer niet of nauwelijks bruikbaar is. Voor het slagen van het project is beter PR materiaal nodig. Wat implementatie betreft, is gebleken dat de bedoeling van het project bij velen niet duidelijk is. Schuldhulpmaatje is als initiator van het project op zoek naar wijzen van toeleiding. Zij zoekt een ingang om al in een vroeg stadium mensen te traceren die in de schulden dreigen te geraken. De gedachte is dat PCI’en maar ook parochies kennis hebben van deze doelgroep en op deze wijze een bijdrage kunnen leveren aan eventuele toeleiding naar Schuldhulpmaatje. Schuldhulpmaatje is op zoek naar locaties waar zij gemakkelijk entree hebben, bijvoorbeeld bij een inloophuis of parochiecentrum. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de projectleider van SEV en ondergetekende (diocesaan diaconaal werker Tom van Vilsteren). De projectleider gaat zorg dragen voor PR materiaal en heeft beterschap beloofd wat betreft de communicatie met belanghebbenden. Een aantal parochies verspreid over het bisdom zal naar aanleiding van de brief over SEV, die ondertekend is door mgr. Hoogenboom, persoonlijk worden benaderd door de projectleider. Zodra communicatie en implementatie over het SEV-project op gang zijn gekomen, zal ik hier nader over berichten.

Naar een nieuw PCI-bestuur binnen de parochie St. Franciscus
De PCI-besturen van de voormalige Franciscus en Clara parochie uit Twello e. o en de voormalige Emmaüsparochie uit Apeldoorn zijn besprekingen begonnen om te komen tot een PCI-bestuur voor de St. Franciscusparochie. De bedoeling is een bestuur samen te stellen waarin vertegenwoordigers zitten uit beide voormalige parochies. De eerste besprekingen zijn positief en in een goede sfeer verlopen. Zodra duidelijk is wie het nieuwe bestuur willen en kunnen gaan vormen, zal er verder worden gesproken over inhoudelijke afstemming en werkwijze. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen deze worden meegenomen in deze rubriek.

Samen Erop Vooruit (SEV)
Op dit moment hebben zo’n 5 miljoen mensen financiële problemen in ons land. Een groot deel van deze mensen vindt de hulp niet die voor hen is bedoeld. Er zijn namelijk verschillende toeslagen en potjes beschikbaar die nog onvoldoende worden gebruikt. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gaat hier de komende tijd aandacht aan geven door aan te sluiten bij de samenwerkingsactie ‘Samen Erop Vooruit’.

Toeleiding zorgvragen
Een veel voorkomend thema is de toeleiding van zorgvragen naar PCI’en. Toeleiding laat zich omschrijven als de weg die een zorgvraag gaat, beter gezegd: hoe komen zorgvragen terecht bij een PCI? Hier spreken we niet over hulpvragen maar over zorgvragen omdat wij zorg voor elkaar hebben. Ieder mens heeft behoefte aan zorg. Als het zelfzorgvermogen kleiner is dan de behoefte aan zorg, kan er niet meer, of minder goed in eigen zorg worden voorzien en is er sprake van een zelfzorgtekort. Zorgvragen ontstaan bij aanwezigheid van een zelfzorgtekort. Zorg wordt belangeloos en zonder uitzondering aan eenieder verleend die daar behoefte aan heeft. Dit is een domein waarbinnen PCI’en op immaterieel en materieel gebied een aanbod hebben.

Diverse PCI’en geven aan dat het aantal individuele zorgvragen beperkt is of terugloopt. Als redenen worden onder andere genoemd de wet op de privacy, onbekendheid met caritas, verschillende organisaties die zich met armoedebestrijding bezighouden, schaamte van degene die zorg behoeft en terugloop van het aantal beschikbare vrijwilligers. De uitdaging is met soms beperkte middelen te zoeken naar een oplossing. In het aprilnummer (2023) van het bisdomblad ‘Op Tocht’ is een artikel opgenomen onder de titel ‘Plus Minus’. Hierin wordt een aanzet gegeven hoe met minder vrijwilligers hetzelfde werk of misschien wel meer kan worden verzet. In datzelfde artikel wordt betoogd dat diaconale werkgroepen een bijdrage kunnen leveren bij toeleiding van zorgvragen.

Tot slot een voorbeeld van digitale toeleiding. PCI Amersfoort heeft een zeer toegankelijke laagdrempelige website (www.caritasamersfoort.nl) als het gaat om toeleiding van zorgvragen. Het is een voorbeeld dat wellicht navolging verdient.

Gedragscode
In de tweede helft van 2023 wordt er in het Aartsbisdom Utrecht een gedragscode gepresenteerd voor vrijwilligers die werkzaam zijn binnen een parochie. In ieder vicariaat zullen twee bijeenkomsten worden belegd alwaar toelichting zal worden gegeven op de gedragscode. Het doel van deze gedragscode is: Bevordering van de sociale veiligheid binnen de R.-K. Kerk en correct en professioneel omgaan met elkaar en anderen. De gedragscode geeft heldere kaders voor degenen die als vrijwilliger werkzaam zijn binnen de R.-K. Kerk.