Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Lourdes > Ruim 1250 pelgrims vanuit Nederland naar Lourdes

Ruim 1250 pelgrims vanuit Nederland naar Lourdes

basiliek-lourdes

De drukte op de wegen, het spoor en de lucht werd dit weekend niet alleen veroorzaakt door mensen die op weg gingen om te genieten van een welverdiende voorjaarsvakantie. Ruim 1250 van al die reislustigen waren pelgrims die op bedevaart naar Lourdes vertrokken. Onder hen ook aartsbisschop Eijk en een groep jongeren uit het aartsbisdom.

Afgelopen vrijdag vertrokken bussen met jongeren van het bisdom Utrecht. Zij reden in een (nachtelijke) rit van Utrecht naar Lourdes. Zaterdag was het de beurt aan de pelgrimerende jongeren uit de bisdommen Groningen-Leeuwarden en Utrecht en pelgrims die gebruik maakten van de ambulancevoertuigen. Zondag werden de laatste 450 pelgrims vanaf vliegveld Eelde overgevlogen naar het bedevaartsoord.
Zo zijn vanuit Nederland de afgelopen dagen 6 bussen, 3 vliegtuigen en 1 trein vertrokken richting Lourdes. Het is voor de stichting VNB Nationale Bedevaarten die bedevaarten naar Lourdes organiseert een hele operatie geweest. Door haar jarenlange ervaring heeft deze bedevaart met ruim 1250 pelgrims de organisatie geen onoverkomelijke problemen opgeleverd.

Dubbel jubileum
Het jaar 2008 is een dubbel jubileumjaar. Het is 150 jaar geleden dat ’de Dame’, Maria, aan Bernadette Soubirous verscheen. En dat wordt in Lourdes groots gevierd. Het eens zo afgelegen dorpje in de Pyreneeën puilt deze dagen uit van de vele duizenden pelgrims uit alle hoeken van de wereld.
Voor de VNB is het eveneens een jubileumjaar, want al 125 jaar organiseert de VNB bedevaarten naar Lourdes. Op verschillende momenten en plaatsen krijgt dit 125-jarig jubileum gestalte.

Grootste bedevaart
In oktober zal de VNB een grote jubileumbedevaart naar Lourdes organiseren waarvoor zich nu reeds meer dan 3.000 pelgrims hebben opgegeven. Dit zal voor de VNB de grootste bedevaart zijn in haar 125-jarig bestaan. Navraag bij directeur Ruud Fokker leerde dat er voor de oktober bedevaart nog een beperkte mogelijkheid is voor pelgrims om met vliegtuig, trein of bus naar Lourdes mee te gaan. “Kandidaat pelgrims moeten zich dan ook op korte termijn aanmelden bij de VNB,” aldus directeur Fokker.
Nu deze bedevaart is begonnen, wordt aan het bureau van de VNB in Den Bosch alweer hard gewerkt aan de eerstvolgende bedevaart die eraan zit te komen. In totaal zal door de VNB dit jaar veertien maal een bedevaart naar Lourdes worden georganiseerd. Naast Lourdes biedt de VNB ook reizen aan naar andere bekende bedevaartsoorden, zoals Rome, Fatima, Israël en Turkije. Voor deze reizen is een andere afdeling van de VNB verantwoordelijk die werkt onder de naam: Willibrordtochten.