Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Zwolle > Mariaprocessie in Zwolle op 15 augustus

Mariaprocessie in Zwolle op 15 augustus

Onder het zingen van Marialiederen en het bidden van het ‘Wees gegroet Maria’ trok een grote groep gelovigen op donderdagavond 15 augustus in processie om de Basiliek van Maria Tenhemelopneming te Zwolle om aansluitend de Eucharistie te vieren. Leden van het Sint Michaelsgilde, de patroonheilige van de stad Zwolle, droegen tijdens deze Mariaprocessie een beeld van Maria mee.

Dat meldt pastoor Hans Boogers van de parochie Thomas a Kempis, waartoe Zwolle behoort. Pastoor Boogers: “Ook werden tijdens de processie de eretekenen meegedragen, zijnde het conopeum (parasol) en het tintinnabulum (klokjesstaf) met daarop de afbeelding van Maria troosteres van de bedroefden (Kevelaer), waarmee al eeuwenlang een band is. Met de wapenspreuk ‘Het Rijks Gods is in uw binnenste’ uit de Navolging van Christus, opgetekend door de Zwolse monnik Thomas a Kempis (1380-1471), was het een plechtigheid die vele harten heeft geraakt.”
Deze Mariaprocessie in Zwolle wordt elk jaar gehouden op 15 augustus, de dag van het Hoogfeest van Maria ten Hemelopneming: het patroonsfeest van de OLV Basiliek. In deze basiliek bevindt zich ook de schrijn met het gebeente van Thomas a Kempis. Hij behoorde tot de belangrijkste figuren van de Moderne Devotie. Van zijn vele boeken is ‘De navolging van Christus’ het bekendst.

Foto’s: Hans Smit – www.zwolleinbeeld.nl

zwolle-mariaprocessie-2 zwolle-mariaprocessie-3

zwolle-mariaprocessie-4 zwolle-mariaprocessie-5

zwolle-mariaprocessie-6 zwolle-mariaprocessie-9

zwolle-mariaprocessie-7 zwolle-mariaprocessie-8