Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Lourdes > Kardinaal Eijk hoofdcelebrant Internationale Hoogmis

Kardinaal Eijk hoofdcelebrant Internationale Hoogmis

Kardinaal Eijk was op 2 mei de hoofdcelebrant tijdens de Internationale Hoogmis in de grote ondergrondse Pius X basiliek, die plaats biedt aan tienduizenden mensen. Hij benadrukte in de viering het belang van de Eucharistie, dat één van de hoogtepunten in het mensenleven is. Nederlandse priesterstudenten fungeerden als acoliet tijdens de viering, een jonge pelgrim van de diocesane bedevaart las een deel de voorbeden in het Nederlands.

De roodgesjaalde pelgrims van de Utrechtse bisdombedevaart waren goed zichtbaar aanwezig in de basiliek, die tot de laatste plaats bezet was. De jongere pelgrims lieten zich niet onbetuigd door tijdens het ‘Gloria’ uitbundig met hun rode sjaals te zwaaien. De meertalige viering – kardinaal Eijk droeg de mis vooral in het Frans op maar de lezingen en voorbeden werden in diverse talen gedaan – deed haar naam weer eens eer aan: vele nationaliteiten waren aanwezig, uit Europa maar ook van heel ver weg. Dat bleek ook uit de lange processie, waarin vaak uitbundig gekleurde vlaggen uit allerlei landen werden meegedragen.
Het koor zong de sterren van de hemel, de gebeden stegen in duizenden stemmen op en de mis liet menig pelgrim dan ook niet onberoerd: “Misschien nog wel indrukwekkender dan de viering bij de Grot,” zo verzuchtte een bedevaartganger na afloop.