Aartsbisdom > Nieuws > Januarinummer Op Tocht: coronaverhalen en meer

Januarinummer Op Tocht: coronaverhalen en meer

Het januarinummer van ‘Op Tocht’ besteedt aandacht aan de impact die de coronaviruspandemie ook in 2021 heeft op het kerkelijk leven. Het blad bevat verhalen uit de parochies van het Aartsbisdom Utrecht maar ook van over de landsgrenzen. En er is natuurlijk aandacht voor het ‘vaccinatielicht aan het eind van de coronatunnel’: kardinaal Eijk schrijft in dit nummer uitgebreid over de diverse (medisch-ethische) aspecten van vaccineren tegen Covid-19.

De eenzaamheid van vrachtwagenchauffeurs tijdens deze pandemie – ze kunnen onderweg nergens koffie drinken, hun medechauffeurs spreken of naar het toilet – was voor de parochie OLV van Amersfoort aanleiding voor de actie ‘Een parochiehart voor vrachtwagenchauffeurs’. Buiten een chauffeurscafé aan de rand van Amersfoort deelden ze snoephartjes voorzien van een bemoedigende tekst uit aan de truckers. Een gebaar dat zeer werd gewaardeerd.

In ‘Op Tocht’ verscheen eerder al het verhaal van de Utrechtse Romy Sloot, die via de internationale katholieke missieorganisatie Fidesco twee jaar op missie ging naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Ze ging daar aan de slag als projectmanager in een buurthuis. Een klein jaar na haar aankomst in Colombia keerde Romy noodgedwongen terug in Nederland. Het land was half maart op slot gegaan, ook de scholen en buurthuizen. Na 4,5 maand ‘semi-werkloos’ in haar Colombiaanse appartement gezeten te hebben, hakte ze de knoop door. “Het was een moeilijke beslissing, want ik heb daar niet kunnen betekenen wat ik wilde. Maar het zou nog maanden duren voor het buurthuis weer open zou gaan. En ik was niet naar Colombia gegaan om een jaar binnen te zitten.” Ze kijkt terug op die eerste maanden en op de periode van lockdown. Spijt heeft ze niet, vertelt ze: “Ik zou het ook in deze omstandigheden weer gedaan hebben. Het was voor mij zeer waardevol en hopelijk ook voor de Colombianen. En ik sluit niet uit dat ik nog eens op missie ga. Ik heb geen concrete plannen, maar als het in mijn leven past ga ik zeker voor een tweede kans.”
Dit nummer bevat verder onder meer een bespreking van het eind vorig jaar verschenen boek over de roerige geschiedenis van de Utrechtse St. Catharinakerk. Erfgoedspecialist Pia Verhoeven vertelt over de uitgebreide wijze waarop op 10 september 1876 het zilveren jubileum van Wilhelmus Steenhoff als pastoor van Soest werd gevierd. En kardinaal Eijk schrijft in zijn column over de bestorming van het Capitool.

– Lees hier de column van kardinaal Eijk
– Neem een abonnement op ‘Op Tocht’ of bestel dit nummer

Tags: