Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Lourdes > ‘Over drie jaar weer met Aartsbisdom naar Lourdes’

‘Over drie jaar weer met Aartsbisdom naar Lourdes’

Vandaag heeft aartsbisschop Eijk een dankbrief gestuurd aan allen die zich hebben ingezet voor de bedevaart naar Lourdes, waaraan ruim 1.000 pelgrims uit het Aartsbisdom Utrecht deelnamen. Mgr. Eijk kijkt met grote tevredenheid terug en vindt deze Lourdesbedevaart “zeker voor herhaling vatbaar. We streven ernaar om eens per drie jaar met het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart te gaan. Het was een vol en rijk programma, vermoeiend voor alle deelnemers en ook voor de begeleiders. Maar ik ben zeer tevreden: we zijn gesterkt en bemoedigd en ik heb al veel positieve reacties gehoord. Wat me ook goed gedaan heeft is de boeteviering, waarbij na afloop onverwacht veel mensen gingen biechten.”

Als hoogtepunt noemt mgr. Eijk de mis bij de Grot, “die met regen begon maar met zon eindigde. Het sacrament van de Eucharistie was het onderwerp van de lezing, en daar is meditatief bij stil gestaan.” Mgr. Eijk vindt het opvallend hoeveel mensen tijdens deze Lourdesbedevaart zijn gesterkt in hun geloof in de Eucharistie: “Diverse mensen die al enige tijd weinig tot niets meer met hun geloof hadden gedaan zijn meegegaan met deze bedevaart om de draad van hun geloofsleven weer op te pakken. Bij hen is de vonk van het geloof weer overgeslagen, zo hebben ze laten weten. De viering met handoplegging is door hen maar eigenlijk door alle pelgrims als zeer sterkend ervaren.”
Een ander positief punt noemt de aartsbisschop de kinder- en jongerenbedevaart met een eigen programma, terwijl ze tegelijkertijd deelnamen aan de hoogtepunten van het algemene programma. “Ik ben de kinderen en jongeren dankbaar: door jullie aanwezigheid en spontaniteit is onze bedevaart verrijkt. Door jullie deelname en inzet hebben jullie laten zien dat Lourdes voor álle leeftijden is, jullie die de toekomst van de Kerk zijn.”
In zijn brief aan de vrijwilligers constateert aartsbisschop Eijk dat deze bedevaart “de onderlinge band en eenheid heeft versterkt van ons als Aartsbisdom. In Lourdes waren wij ‘Op weg met Bernadette’ en met elkaar naar Christus; moge dat doorgaan nu wij weer thuis zijn. Dat deze bedevaart ons persoonlijk helpt om de roeping te verstaan die God met ieder van ons voorheeft.”