Aartsbisdom > Nieuws > Nederlandse broeders van Taizé in Utrecht

Nederlandse broeders van Taizé in Utrecht

De Nederlandse broeders Jasper en Sebastiaan van de oecumenische kloostergemeenschap Taizé bezoeken van 12 t/m 23 november diverse plaatsen in Nederland. Op 16 november waren de broeders in ‘De Wijkplaats’ in Utrecht-Lombok. In Utrecht worden al sinds 1996 Taizé gebedsdiensten gehouden. De Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts was op uitnodiging van broeder Sebastiaan ook bij dit Taizégebed in ‘De Wijkplaats’ aanwezig.

Ook de priesterstudenten van het Ariënsinstituut en hun spirituaals pater Ward Biemans sj en oud-deken Henk van Doorn (tevens bisschoppelijk gedelegeerde voor de oecumene) namen deel aan de ontmoeting en het gebed. Mgr. Woorts: “Er waren iconen opgesteld met vele kaarsjes, de meeste aanwezigen zaten tijdens de bijeenkomst op de grond. Na afloop sprak broeder Sebastiaan de aanwezigen toe. Mij trof het aandachtige gebed van zo’n flinke groep jongeren met elkaar, katholieken en protestanten, in het bijzonder door de herhaling van de gezangen die de Heer prijzen en de Heilige Geest aanroepen.”

taize-met-mgr-woorts-2017-11-16-a-kl taize-met-mgr-woorts-2017-11-16-c-kl

Taizé is een klein dorpje in de Bourgogne (Frankrijk). In 1940 stichtte broeder Roger hier een communiteit, waarin verzoening en gemeenschap centraal staan. De gemeenschap telt inmiddels broeders van protestantse en katholieke afkomst uit ongeveer twintig verschillende landen. Ook elders in de wereld zijn Taizégemeenschappen ontstaan.
De gemeenschap in Taizé is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld. De broeders proberen de jongeren te helpen antwoorden te vinden op vragen naar de zin van hun leven. De jongeren komen meestal voor één week en nemen deel aan de gebeden (drie maal per dag), de maaltijden en andere activiteiten zoals discussiegroepen. Een langer verblijf is echter ook mogelijk.
Elk jaar wordt ook een Europese Taizé jongerenontmoeting gehouden. Deze vindt plaats van 28 december 2017 tot 1 januari 2018 in het Zwitserse Basel. Vanuit de hele wereld komen jongeren naar deze ontmoeting, ook vanuit Nederland. De verwachting is dat zo’n 15.000 jongeren naar Basel komen. Eerder was Rotterdam gaststad van deze Europese Taizé ontmoeting.