Aartsbisdom > Nieuws > Europese gebedsestafette voor slachtoffers pandemie en voor vrede in Oekraïne

Europese gebedsestafette voor slachtoffers pandemie en voor vrede in Oekraïne

De Nederlandse bisschoppen sluiten op 25 maart aan bij een gebedsestafette die door heel Europa gaat. Tijdens deze estafette wordt er gebeden voor vrede in Oekraïne en voor de slachtoffers van de coronaviruspandemie. Dit initiatief van de Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) ging van start op Aswoensdag 2 maart in Albanië en wordt op 14 april afgesloten in Hongarije. Die dag zal paus Franciscus ook Rusland en Oekraïne toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria.

Daarmee plaatst de paus Rusland en Oekraïne onder haar bescherming. De toewijding vindt plaats in de Sint-Pietersbasiliek te Rome. De toewijding zal op verzoek van de paus ook plaatsvinden in bisdommen over de hele wereld. In het Aartsbisdom Utrecht is op 25 maart om 19.00 uur een Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal met kardinaal Eijk als hoofdcelebrant en mgr. Hoogenboom en mgr. Woorts als concelebranten. Die viering is in het kader van de gebedsestafette en daarin zal ook de toewijding plaatsvinden. Tevens sluit deze viering aan bij het initiatief ‘24 uur voor de Heer’ op 25 en 26 maart.

De Europese bisschoppen vragen gebed voor Oekraïne “dat de oorlog tot bedaren wordt gebracht, dat wapens plaats maken voor dialoog en onderhandelingen, zodat het internationaal recht en de onafhankelijkheid en territoriale soevereiniteit van het land kunnen worden verdedigd.”

Daarnaast benadrukken de bisschoppen dat “de Kerk nabij is aan al degenen die nog steeds strijden tegen het coronavirus, zoals de slachtoffers en hun families, de zieken en de werkers in de gezondheidszorg, en vele vrijwilligers die zich inzetten om de nood van de naaste te verlichten.”

24 uur voor de Heer
De CCEE maakte een indeling, waarbij aan de Nederlandse Bisschoppenconferentie is gevraagd om op vrijdag 25 maart mee te doen aan het Europese gebedsinitiatief. Deze datum valt deels samen met ‘24 uur voor de Heer’ op 25 en 26 maart. Dat wil zeggen dat op meerdere momenten op verschillende plaatsen tijdens de ‘24 uur voor de Heer’ gebeden zal worden voor de coronaslachtoffers en voor vrede, in de nabijheid van het heilig Sacrament.
De ‘24 uur voor de Heer’ zijn sinds 2015 elk jaar onderdeel van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen. De ‘24 uur voor de Heer’ nodigen ertoe uit het sacrament van boete en verzoening te vieren in een context van eucharistische aanbidding. In 2015 nam paus Franciscus het initiatief op in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afkondigde. Daarna is het elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen.

Foto: Ramon Mangold, 24 uur voor de Heer in 2019

 

Tags: