Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Lourdes > Bisdombedevaart naar Lourdes noteert 1500ste deelnemer

Bisdombedevaart naar Lourdes noteert 1500ste deelnemer

lourdesblauw2012klein-b

Het Aartsbisdom Utrecht heeft de 1500ste inschrijving genoteerd voor de bisdombedevaart naar Lourdes (28 april – 5 mei), die komend weekend van start gaat. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de vorige bedevaart naar Lourdes in 2009, toen ruim 1000 gelovigen uit het aartsbisdom met aartsbisschop Eijk naar Lourdes reisden. Vrijdag 27 april vertrekken vanaf diverse plaatsen in het aartsbisdom bussen met pelgrims; het leeuwendeel van de bedevaartgangers maakt de reis per TGV – deze vertrekt op 28 april en bereikt Lourdes nog dezelfde dag. Op 29 april reist de laatste groep pelgrims per vliegtuig. Kardinaal Eijk zal per trein naar Lourdes reizen. Als onderdeel van deze bedevaart is er ook een kinder- en jongerenprogramma georganiseerd.

Bedevaartorganisatie VNB heeft net als in 2009 de reis voor het Aartsbisdom Utrecht georganiseerd en legt momenteel de laatste hand aan de voorbereidingen van de pelgrimage. Kardinaal Eijk is zeer verheugd over het grote aantal deelnemers: “Samen met mijn hulpbisschoppen, vicarissen en medewerkers ben ik heel blij met de toegenomen belangstelling voor bedevaarten. Tijdens een bedevaart laten we onze dagelijkse beslommeringen even achter ons om tijd vrij te maken voor het gebed. We bidden voor anderen, in het bijzonder de zieken onder ons, en ook voor onszelf.” Ook hoofdaalmoezenier vicaris Cornelissen is tevreden: “We hebben in 2009 ervaren dat een gezamenlijke bedevaart zeer goed is voor de onderlinge samenhang – dat is ook een blijvend effect van samen op bedevaart gaan.”
Het motto van de Utrechtse bedevaart is dit jaar ‘Met Bernadette de rozenkrans bidden’ – Bernadette is Bernadette Soubirous, het meisje aan wie Maria in 1858 in de grot te Lourdes 18 keer verscheen. Het rozenkransgebed is een beschouwend gebed gebaseerd op teksten uit de Heilige Schrift.
In Lourdes staan onder andere diverse vieringen, het bidden van de kruisweg, het lopen van de Lichtprocessie, deelname aan de sacramentsprocessie en diverse catechesemomenten op het programma. De kinderen en jongeren die meereizen, volgen deels een eigen programma.

Lourdes
In 1858 verscheen Maria in de Grot te Lourdes 18 keer aan Bernadette Soubirous, aanvankelijk tot ongeloof van een groot deel van haar omgeving. Bij de negende verschijning gaf de Moeder Gods aan Bernadette de opdracht bij de grot te graven naar water. Na diverse pogingen ontdekte ze een modderpoel, waar vervolgens helder water uit stroomde. In 1864 werd een standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes geplaatst op de plek waar Bernadette de hemelse gestalte zag. Bernadette Soubirous trad in 1866 in het klooster in van de Sœurs de la Charité van Saint-Gildars te Nevers. Ze stierf op 16 april 1879, amper 35 jaar oud. Haar lichaam ligt opgebaard in het klooster in Nevers.