Aartsbisdom > Nieuws > Rondgang relieken van de H. Bernadette stopgezet

Rondgang relieken van de H. Bernadette stopgezet

Vanwege de maatregelen in België en Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is besloten om de rondgang van de reliekschrijn van de H. Bernadette in deze landen stop te zetten. De relieken zouden van 3-6 juni in het Aartsbisdom Utrecht zijn: in Raalte, Deventer en Utrecht.

De reliekschrijn maakte eerder al een succesvolle rondgang in verschillende Europese bisdommen en bedevaartplaatsen. Het was de bedoeling dat de reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous dit voorjaar door de Benelux zou reizen. Dit was een initiatief van de federatie van bedevaartorganisaties uit de Benelux, waarbij ook VNB en het Huis voor de Pelgrim zijn aangesloten. De zeven Nederlandse bisdommen zouden de schrijn tussen 11 mei en 15 juni ontvangen, de ontvangst stond gepland op 11 mei in de Sint-Janskathedraal te ‘s-Hertogenbosch. Er stonden aansluitend in de bisdommen vieringen, pelgrimstochten en allerlei activiteiten op het programma om het verhaal van Bernadette en de boodschap van Lourdes onder de aandacht te brengen.
Na overleg met verschillende organisatoren is de moeilijke beslissing genomen om de verdere rondgang van de relieken stop te zetten. Onder de huidige beperkende maatregelen en de verwachting dat de afbouw van deze maatregelen nog verschillende weken zal duren, kan de rondgang niet onder ideale omstandigheden georganiseerd worden. Ondertussen wordt de mogelijkheid onderzocht om de reliekschrijn op een latere datum te kunnen ontvangen.

Bernadette Soubirous ligt sinds haar overlijden in 1879 begraven in het klooster Saint-Gildard in Nevers. In het kader van haar zalig- en heiligverklaring zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen, zoals afgelopen september het geval was op de feestdag van Maria Geboorte.
De relieken van Bernadette worden in Lourdes bewaard in een aparte Bernadettekapel naast de crypte. Sinds enkele jaren leent het heiligdom de relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. Het heiligdom heeft hiervoor een speciale ‘reisschrijn’ laten maken.