Aartsbisdom > Nieuws > Paus vraagt om toezicht op brood en wijn voor de Eucharistie

Paus vraagt om toezicht op brood en wijn voor de Eucharistie

Paus Franciscus vraagt in een brief aan de bisschoppen en Bisschoppenconferenties wereldwijd om toe te zien op de samenstelling en kwaliteit van brood en wijn voor de Eucharistie. Deze brief is vorige week naar de Bisschoppenconferenties gestuurd.

De Eucharistie geldt voor de Rooms-Katholieke Kerk als bron en hoogtepunt van het christelijk leven. De hosties en wijn die gebruikt worden voor de viering van de Eucharistie dienen te beantwoorden aan de vereisten zoals die blijken uit het Nieuwe Testament en uit de nadere omschrijvingen voor de rooms-katholieke eredienst.

Paus Franciscus heeft de geldende normen daarvoor in herinnering gebracht via een recent gepubliceerde brief van de Congregatie voor de Eredienst en de Regeling van de Sacramenten. Daarin worden de bisschoppen en Bisschoppenconferenties gevraagd om toe te zien op de vereiste samenstelling en kwaliteit van brood (hosties) en wijn bedoeld voor de viering van de Eucharistie. Om twijfel uit te sluiten worden de bisschoppen gevraagd om bijvoorbeeld certificaten te verstrekken voor de geschikte hosties en wijn.

Met betrekking tot glutenvrije hosties die in Nederland geproduceerd worden, en die in feite glutenarme hosties zijn, werd al in 1977 zo’n certificaat verstrekt. De controle over de kwaliteit van hosties en miswijn bedoeld voor gebruik in de Eucharistie is door de Nederlandse Bisschoppenconferenties sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw toevertrouwd aan de Nationale Raad voor Liturgie (NRL).

Voor de miswijn wordt het vereiste keurmerk kenbaar gemaakt door middel van een NRL-logo met bijschrift op de flessen miswijn. Met betrekking tot de glutenvrije hosties is de goedkeuring met vermelding van de datum door middel van een sticker op elke betreffende hostiedoos aangebracht. Bij de aankoop dienen parochies en kloosters volgens het Romeinse schrijven zich te vergewissen of deze producten gecertificeerd zijn door de bevoegde kerkelijke instantie.