Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Zwolle > Mariaprocessie in Zwolle op Maria Tenhemelopneming

Mariaprocessie in Zwolle op Maria Tenhemelopneming

Onder het zingen van Marialiederen en het bidden van het ‘Wees gegroet Maria’ trok een grote groep gelovigen vrijdagavond 15 augustus in processie om de Basiliek van Maria Tenhemelopneming te Zwolle om aansluitend de Eucharistie te vieren. Leden van het Sint Michaelsgilde, de patroonheilige van de stad Zwolle, droegen daarbij een beeld van Maria mee.

Dat meldt pastoor Hans Boogers van de parochie Thomas a Kempis, waartoe Zwolle behoort. Pastoor Boogers: “Ook werden de eretekenen meegedragen, zijnde het conopeum (parasol) en het tintinnabulum (klokjesstaf) met daarop de afbeelding van Maria troosteres van de bedroefden (Kevelaer), waarmee al eeuwenlang een band is.” De avond stond in het teken van ‘De kracht van Maria’. Dat thema kwam terug in de gekozen liederen, met name het Magnificat, en in de preek.

processie_zwolle_b processie_zwolle_c

processie_zwolle_d processie_zwolle_e

Tijdens de viering werd ook stilgestaan bij onder andere de vliegramp in de Oekraïne en de situatie in Irak en Syrië. Aansluitend aan de processie konden mensen een lichtje aansteken bij Maria en hun eigen intenties bij haar achterlaten. Pastoor Boogers: “Al die gebeurtenissen komen heel stevig binnen in de intenties die mensen opschrijven. Ik sprak na afloop mensen uit Amsterdam, Elburg et cetera: zij waren geroerd door en onder de indruk van de thematiek, van de manier van vieren. Deze viering heeft dus zeker uitstraling voorbij Zwolle. Het geeft ook een bijzonder gevoel dat je op zo’n manier voor je geloof mag uitkomen.”

processie_zwolle_f processie_zwolle_g

Foto’s: Hans Smit – www.zwolleinbeeld.nl