Aartsbisdom > Nieuws > Het jaar 2020 van paus Franciscus in beeld

Het jaar 2020 van paus Franciscus in beeld

Katholiekleven.nl, het multimediakanaal van de Nederlandse bisschoppen, heeft een overzicht in woord en beeld gemaakt van het afgelopen jaar van paus Franciscus. Ook zijn jaar stond grotendeels in het teken van de coronaviruspandemie, waardoor veel reizen en bijeenkomsten niet door konden gaan. Maar wat gebeurde er wel? Katholiekleven.nl zette zijn activiteiten per kwartaal bij elkaar en voorzag deze van fraaie foto’s.

De veelzijdigheid van pauselijke activiteiten en ontmoetingen was ook in 2020 groot. Zo ontmoette paus Franciscus een groep vissers uit San Benedetto del Tronto. De paus sprak daarbij zijn bijzondere waardering uit voor hun vrijwilligerswerk: plastic van de zeebodem verwijderen. Maar er waren ook gesprekken met regeringsleiders, zoals met president Barham Salih van Irak en de Poolse president Andrzej Duda.
Zeer bijzonder was de zegen Urbi et Orbi die paus Franciscus op 27 maart gaf vanwege de coronaviruspandemie: normaal gesproken geeft de paus deze zegen voor ‘Stad en Wereld’ alleen op hoogfeestdagen als Kerstmis en Pasen en na de pausverkiezing. Het was een zeer indrukwekkende plechtigheid in de stromende regen voor een leeg Sint Pietersplein.
Ook in het Vaticaan gebeurde veel online. Zo gaf de paus in 2020 zijn audiënties veelal achter gesloten deuren, voor de Vaticaanse tv-camera in de bibliotheek van het Apostolisch Paleis. Paus Franciscus stuurde op Wereldvoedseldag (16 oktober) een videoboodschap naar de directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en bedankte de VN-organisatie voor hun werk om de tragedie van menselijke honger uit te bannen. Paus Franciscus sprak in een videoboodschap de deelnemers toe van het internationale congres (19-21 november) over ‘de economie van Franciscus’. Het congres zou aanvankelijk in Assisi plaatsvinden, maar werd vanwege de coronamaatregelen online gehouden. Op 3 oktober was de paus nog wel naar Assisi gereisd om zijn nieuwe encycliek ‘Fratelli tutti’ (Allen broeders) te ondertekenen op het graf van Sint Franciscus.

Deel 1: januari – maart
Deel 2: april – juni
Deel 3: juli – september
Deel 4: oktober – december

Tags: ,