Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Echternach > Bedevaart Aartsbisdom Utrecht naar Echternach

Bedevaart Aartsbisdom Utrecht naar Echternach

De bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht nodigt de gelovigen uit om op 13 en 14 juni als parochie met het eigen vicariaat en hun vicaris op pelgrimstocht te gaan. Met deze reis naar Echternach herstelt het aartsbisdom een oude traditie in ere. Vanuit de vicariaten Utrecht (vicaris mgr. Woorts), Deventer (vicaris Cornelissen) en Arnhem (vicaris Pauw) vertrekken bussen naar het graf van de stichter van het Aartsbisdom en de patroon van de Nederlandse kerkprovincie: Sint Willibrord. Ook aartsbisschop Eijk zal naar Echternach reizen.

Op de heenreis bezoeken de pelgrims eveneens de OLV kathedraal in Luxemburg stad. Op de terugreis doen de bedevaartgangers nog de Belgische bedevaartplaats Banneux aan. Deze tweedaagse reis is een echte pelgrimstocht met gebedsmomenten, bezinning en twee eucharistievieringen. Uiteraard is er daarnaast aandacht voor cultuur en ontmoeting.

Programma
Op maandag 13 juni om 07.00 uur is het vertrek vanuit diverse opstapplaatsen in de drie vicariaten. Rond 12.00 uur komen de bussen aan in Luxemburg, waar wordt geluncht. Na de lunch is er een rondleiding in de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw waar zich een 17de eeuws beeldje van Maria Troosteres der Bedroefden bevindt. Eenzelfde beeldje staat in Kevelaer. Het bezoek aan Luxemburg besluit met een Eucharistieviering in de kathedraal. Na deze viering reizen de pelgrims naar Echternach voor het diner, gevolgd door het plechtig openingslof in de Willibrord basiliek.
Dinsdag 14 juni start na het ontbijt met een pontificale mis in de basiliek. Vervolgens begint om half tien de springprocessie. Twaalf- tot veertienduizend pelgrims doen elk jaar op Tweede Pinksterdinsdag mee met deze processie, onder hen zijn zo’n negenduizend springers. Na de lunch rijden de pelgrims uit het Aartsbisdom Utrecht naar Banneux voor de Vespers en het diner. Om 19.30 uur vangt de terugreis aan, in de loop van de avond worden de deelnemers afgezet op één van de opstapplaatsen.

echternach-2009-springgroep3-kl echternach_basilika
Foto links: Utrechtse deelnemers aan de springprocessie in 2009

Achtergrondinformatie
Luxemburg was door de eeuwen heen nooit een bisschopsstad, maar viel onder het bisdom Trier en werd pas in 1870 tot bisdom verheven. De 17de eeuwse jezuïetenkerk werd kathedraal en omgedoopt tot ‘Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg’. Omdat de kerk voor een kathedraal aan de kleine kant was, werd deze tussen 1935 en 1938 uitgebreid met een nieuw koor en een dwarsschip zodat het oppervlak verdubbelde.
In Echternach bevindt zich het graf van de heilige Willibrord, apostel van de Lage Landen en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. De tegenwoordige basiliek in Echternach is de vijfde kerk die op deze plek gesticht werd, de eerste werd door St. Willibrord gebouwd. In 1906 werd het gebeente van St. Willibrord plechtig overgebracht naar de kerk. In 1939 werd de kerk verheven tot de rang van pauselijke basilica.
Het Belgische Banneux is een bekende Mariabedevaartplaats die jaarlijks zo’n 700.000 pelgrims trekt. Het ontstond nadat de 12-jarige Mariette Beco verklaarde dat Maria tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht keer aan haar was verschenen, waarbij Maria zich de ‘Maagd van de Armen’ noemde. Ook vroeg ze om de bouw van een kapel, die nog in datzelfde jaar op de plaats van de Verschijningen, in de voortuin van de familie Beco, gebouwd en ingezegend werd. Elke dag kunnen pelgrims in Banneux terecht voor een H. Mis, ziekenzegening, stille aanbidding, biecht en het rozenkransgebed.

banneux
Banneux

Praktische informatie
Inschrijven voor deze bedevaart (€ 195 voor volwassenen, € 30 toeslag eenpersoonskamer) kan rechtstreeks als groep of individu bij VNB. Wij moedigen u aan om u aan te sluiten bij de groep uit uw vicariaat. Op de website is te zien welke groepen zich hebben aangemeld. Meer informatie: www.vnbreizen.nl of tel.: 073 6818111. Informatie is ook te verkrijgen bij het Aartsbisdom Utrecht, tel.: 030 2361570.
Wie liever een papieren aanmeldingskaart gebruikt voor de inschrijving, kan deze aanvragen via de contactpersoon in het eigen vicariaat of rechtstreeks bij VNB.

luxemburg-kathedraal
De kathedraal van Luxemburg