Aartsbisdom > Nieuws > 25 juli: eerste Werelddag van grootouders en ouderen

25 juli: eerste Werelddag van grootouders en ouderen

De Rooms-Katholieke Kerk viert zondag 25 juli de eerste Werelddag van de grootouders en de ouderen. Paus Franciscus heeft deze dag ingesteld in het kader van het Amoris laetitia Familiejaar dat op 19 maart 2021 van start is gegaan. De dag wordt voortaan jaarlijks gevierd op de vierde zondag van juli. In zijn boodschap voor deze eerste Werelddag zegt de paus tegen alle ouderen: “… heel de Kerk is u nabij – beter gezegd, is ons nabij – zij bekommert zich om u, zij houdt van u en wil u niet alleen laten!”

De paus ontleent dit aan de tekst uit het Evangelie van Matteüs 28, 20: “Ik ben met u alle dagen.” “Dit is de belofte die de Heer alvorens op te gaan naar de hemel aan zijn leerlingen heeft gedaan en die Hij ook tegen u, beste opa en beste oma, herhaalt.”

Pandemie was een razende storm
“Ik weet dat deze boodschap in een moeilijke tijd tot u komt,” schrijft paus Franciscus. “De pandemie is een onverwachte en razende storm geweest, een zware beproeving die het leven van ieder heeft getroffen, maar waarbij aan ons ouderen een bijzondere, een hardere behandeling is voorbehouden. Zeer velen van ons zijn ziek geworden en zeer velen zijn heengegaan of hebben het leven van een echtgenoot of echtgenote of van hun dierbaren zien uitblussen, te velen zijn voor een zeer lange tijd gedwongen tot eenzaamheid, geïsoleerd.”

De paus leeft mee met de ouderen, met hun leed, hun eenzaamheid en al hun beproevingen ten gevolge van de coronaviruspandemie. Hij ziet voor hen echter ook een taak bij de wederopbouw van de wereld van morgen en een roeping die onverkort blijft gelden: “Het is niet belangrijk hoe oud u bent, of u nog werkt of niet, of u alleen bent gebleven of een gezin heeft, of u jong of later met de jaren oma of opa bent geworden, of u nog zelfstandig bent of zorg nodig heeft, want er bestaat geen leeftijd om met pensioen te gaan betreffende de taak het Evangelie te verkondigen, de taak de tradities aan de kleinkinderen door te geven. Wij moeten op weg gaan en vooral eropuit gaan om iets nieuws te ondernemen.”

Klik hier voor de Nederlandse (werk)vertaling van de boodschap van de paus

In een video van vaticannews.va leest paus Franciscus zijn boodschap zelf voor (in het Italiaans, met Engelse ondertiteling):

 

Tags: