Aartsbisdom > Huwelijk en gezin > Huwelijk en gezin: ‘Talen van de liefde voor kinderen’

Huwelijk en gezin: ‘Talen van de liefde voor kinderen’

In het kader van Valentijnsdag (14 februari), de ‘dag van de liefde’, schrijft medewerker Huwelijk en Gezin Elise Bangma-Mertens in een nieuw artikel over ‘talen van de liefde voor kinderen’. Bangma-Mertens stelt “dat elke dag een dag van de liefde zou moeten zijn en dat we niet hoeven te wachten op Valentijnsdag om onze echtgenoten te verrassen met een gebaar van liefde. Ik neem deze dag wel als gelegenheid om iets te vertellen over de liefde, in bijzonder over de vijf talen van de liefde.”

Daarmee refereert ze aan huwelijksconsulent en auteur Gary Chapman, die in zijn boeken schrijft over de vijf talen van de liefde. Bangma-Mertens: “Het is namelijk zo dat iedereen verschilt in de manieren waarop je liefde geeft en ontvangt. Het is belangrijk om te ontdekken waardoor de ander zich geliefd voelt. Deze liefdestalen zijn niet alleen belangrijk in je huwelijksrelatie, maar ook in de relatie met je kinderen. Kinderen ontwikkelen vanaf ongeveer 4 jaar ook een eigen liefdestaal en het is belangrijk die te ontdekken, zodat je ook je kind kan liefhebben op een manier die hij begrijpt en die hem ook echt geliefd doet voelen.”

In haar artikel geeft Bangma-Mertens vervolgens een korte beschrijving van die vijf verschillende liefdestalen: lichamelijke aanraking, positieve woorden, cadeaus, dienstbaarheid en tijd en aandacht. Vervolgens geeft ze tips over hoe je de liefdestaal van je eigen kind kunt ontdekken. “Als we de liefdestaal van ons kind spreken, voelt hij zich geliefd. Als hij zich geliefd voelt, zal hij meer openstaan voor en reageren op jouw ouderlijke adviezen als hij ouder is,” aldus Bangma-Mertens, die tot slot stelt dat “hoewel ieder kind zijn voorkeur zal hebben voor een liefdestaal, het belangrijk is dat wij evengoed alle vijf talen spreken. Zo leren we ze alle talen en door ons voorbeeld leren we aan onze kinderen hoe ze anderen op verschillende manieren kunnen liefhebben.”

Lees het volledige artikel hier