Aartsbisdom > Nieuws > Emeritus pastoor J.C.D.P. de Froe overleden

Emeritus pastoor J.C.D.P. de Froe overleden

In Amersfoort is op 8 april in de Heer overleden de zeereerwaarde heer Johannes Carolus Dirk Petrus de Froe, priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij werd geboren te Amersfoort op 22 maart 1930. Na zijn priesterwijding op 24 juli 1955 was hij achtereenvolgens kapelaan te Angeren, Groessen, Driebergen-Rijsenburg, Utrecht (H. Gertrudis en H. Johannes de Doper) en Zwolle (H. Michaël) en vervolgens vanaf 22 februari 1975 pastor op het Kanaleneiland en deservitor van de Wederkomst des Herenparochie te Utrecht.

Met ingang van 1 augustus 1980 werd hij eervol ontslagen als deservitor en benoemd tot teamleider van het pastoraal team. Op 1 oktober 1983 werd hij benoemd tot deservitor van de Christus Koning-, Isidorus- en Wederkomst des Herenparochie op Kanaleneiland te Utrecht. Met ingang van 28 juni 1985 werd hij benoemd tot pastoor van de H. Maria Geboorteparochie te Lent. Van 1 juni 1991 tot 1 oktober 1993 heeft hij tevens de verantwoordelijkheid van deken willen vervullen in het dekenaat Elst. Op 1 oktober 1995 ging hij met emeritaat.

“Het ouderlijk huis van Jan de Froe lag tegenover het moederhuis van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort,” zo schrijft kardinaal Eijk in het overlijdensbericht dat het Aartsbisdom Utrecht heeft verzonden. “Tijdens de vakanties diende hij de H. Mis bij de Zusters alwaar kardinaal De Jong verpleegd werd. Daags na zijn priesterwijding droeg hij in de ziekenkamer van kardinaal De Jong zijn Eerste H. Mis op en zijn hele leven is Jan hem in het eucharistisch gebed blijven gedenken.”

Volgens kardinaal Eijk was kenmerkend voor pastoor De Froe “zijn grote verering voor Maria. Hij heeft zich daarom vele jaren ingezet voor bedevaarten naar Lourdes, Kevelaer en Fatima en niet in de laatste plaats ook voor de jaarlijkse Vrouwevaert in zijn geboortestad. Als emeritus ging Jan terug naar Amersfoort en trok in bij zijn zus Tinie. Daar bleef hij sterk betrokken bij het wel en wee van de parochie. Zijn gezondheid ging steeds meer achteruit […]. Zijn laatste dag – hij verbleef vanwege een gebroken heup in het ziekenhuis – kon hij niet meer spreken. Wel was het de naam van Maria die hij nog uitsprak. Hij wachtte op de ziekenzalving. Direct na het ontvangen van dit sacrament en de zegen stopte zijn adem en keken zijn ogen diep in de verte; het leek of dat hij zag dat de Heer en Maria hem kwamen halen. Gaarne verzoek ik u om hem in uw gebed te gedenken.”

De Eucharistie ten uitvaart zal worden gevierd op maandag 15 april 2024 om 11.00 uur in de parochiekerk van Sint Franciscus Xaverius, ’t Zand 29 te Amersfoort. Om 13.00 uur zal de bijzetting in het graf van zijn ouders plaatsvinden op de R.K. Begraafplaats Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort, Utrechtseweg 28 te Amersfoort. Aansluitend gelegenheid tot condoleren in uitvaartcentrum Weldam, Kerkepad 1 te Hoevelaken.

Klik hier voor het volledige overlijdensbericht

Foto: emeritus pastoor De Froe in 2022 bij gelegenheid van een interview voor bisdomblad ‘Op Tocht’ t.b.v. de special over kardinaal De Jong (vanwege de uitreiking van de Yad Vashem-onderscheiding)