Aartsbisdom > Nieuws > Bisschop Mirkis uit Irak bezoekt Utrecht

Bisschop Mirkis uit Irak bezoekt Utrecht

Bisschop Mirkis van Kirkuk en Sulaymaniyah bezocht op 27 augustus de Martinusparochie in Utrecht. Hij had onder meer een ontmoeting met belangstellenden uit de parochie, ook de Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts was aanwezig. Ineke Malsch doet verslag op de website van de Utrechtse samenwerkende parochies. Bisschop Mirkis blikte terug op de vijf jaar dat hij aan het hoofd stond van zijn diocees tijdens de strijd tegen IS in Mosul. Ook vertelde hij over de komst van Indiase zusters, die helpen bij de opbouw van zijn bisdom.

De Irakese bisschop benadrukte het innovatieve karakter van de projecten in zijn diocees. Toen andere hulporganisaties zich beperkten tot bed-bad-brood voor vluchtelingen in afgelegen kampen, bood hij tot 700 moslim-, christen- en yezidi-studenten onderdak in gemengde studentenhuizen in Kirkuk, zodat ze aan de universiteit in eigen land opgeleid konden worden tot de nieuwe generatie professionals. Educatie van de jonge generatie is zeer belangrijk. Inmiddels hebben NGO’s dit werk overgenomen. In de dorre woonwijk Sikanian vlakbij Kirkuk (de Chaldeeuwse gemeenschap heeft er een parochie), een woonwijk zonder voorzieningen, creëerde hij een gemengde speeltuin waar moslims, christenen en yezidi’s samen spelen. Een grote Internationale school voor 6 t/m 18-jarigen (Engelstalig onderwijs) is bijna klaar. Nu is Sikanian een bruisende gemeenschap met winkels, speeltuinen en andere voorzieningen tussen de woningen. Kirkuk is al eeuwen multicultureel, zijn diocees zet in op gastvrijheid voor allen.

Inmiddels bouwen ze in Sulaymaniyah een bejaardenhuis, inclusief kinderopvang. Voor beide projecten werkt hij samen met religieuze zusters uit India, die gespecialiseerd zijn in onderwijs en zorg. Het Klooster te Sulaymaniyah van de orde van Mar Musa, Syrië (Liefde voor de islam) – was nog een initiatief van zijn voorganger Patriarch Sako. Daar lopen alle culturele en religieuze groepen uit de regio dooreen in vormingsprojecten. Hierdoor zullen de voorzieningen in beide steden beter worden dan in het uit zijn jasje gegroeide Bagdad, waar inmiddels een kwart van de Irakese bevolking woont. De burgers van Kirkuk en Sulaymaniyah moeten trots worden op hun eigen stad.
Tijdens de Vastenactie van dit jaar is in Utrecht 33.000 euro opgehaald. Dit wordt samen met 36.000 euro, die vorig jaar ergens was blijven hangen in het internationale bankverkeer, geïnvesteerd in de huisvesting van de Indiase zusters die de grote school in Sikanian gaan leiden. Kerkelijk Utrecht blijft betrokken bij het werk van bisschop Mirkis. Zo komt hij zaterdag 21 september om 18.00 uur in een filmpje aan het woord tijdens de vredesweekviering in de Aloysiuskerk. Volgend jaar komt hij weer naar Utrecht.

Foto: pastoor Boogers (links) en bisschop Mirkis