Januari 2018

Voornemens

Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen aanleiding om goede voornemens te maken: stoppen met roken, zoveel kilo afvallen, minder snoepen, gedrag bijstellen. De algemene ervaring leert dat dergelijke voornemens nogal eens gemakkelijk verdampen, vaak al in de eerste week.

Als de apostel Petrus Jezus ontmoet, betekent dat voor hem ook een radicaal nieuw begin. Dat wordt geaccentueerd doordat Jezus hem een nieuwe naam geeft: ‘kefas’, het Griekse woord voor rots. Petrus is de rots waarop Jezus Zijn Kerk wil bouwen.

Petrus is ook een man die direct bereid is goede voornemens te maken. Bij het Laatste Avondmaal zegt Jezus dat Hij voor Petrus heeft gebeden dat zijn geloof niet zal bezwijken. Tevens spoort Hij hem aan om zijn broeders te versterken als hij eenmaal tot inkeer is gekomen. En dan zegt Petrus ferm en vol gloed: “Heer, ik ben bereid met U zelfs gevangenis en dood in te gaan!” (Lc. 22,33). Nou, zegt Jezus, kijk maar uit met die mooie voornemens: “De haan zal vandaag niet kraaien, voordat ge driemaal geloochend hebt mij te kennen” (Lc. 22,34). Met vallen en opstaan wordt Petrus langzamerhand gevormd tot een echte ferme en trouwe apostel.

Ook voor andere apostelen betekent de ontmoeting met Jezus het begin van een nieuwe fase in hun leven. Enkele van hen zijn leerlingen van Johannes de Doper. Deze wijst Jezus aan als de Messias, als Hij verschijnt op de oever van de Jordaan met de woorden: “Zie het Lam Gods” (Joh. 1,36). Twee van Zijn leerlingen die hem dat horen zeggen, gaan gelijk Jezus achterna. Op diens vraag “wat verlangt gij” (ibid. 38), vragen zij Hem waar Hij Zich ophoudt. Daarop volgt Zijn uitnodiging: “Gaat mee om het te zien” (ibid., 39).

Willen we Jezus echt ontmoeten, dan moeten we ons daadwerkelijk voornemen om met Hem mee te gaan en bij Hem blijven. En dat voornemen ook gestand doen. Veel mensen spreken het voornemen uit Jezus te volgen en dus bij Hem te blijven en daartoe het kwaad en de duivel in hun leven geen plaats meer te gunnen: ouders doen dat bij het afleggen van de doopgeloften wanneer zij hun kinderen ten doop houden en die kinderen zelf bij het ontvangen van het sacrament van het vormsel: “Zullen jullie weerstand bieden aan al het kwaad, het werk van de Boze en zijn verleiding?” Zij antwoorden daarop bevestigend. Maar we moeten helaas constateren dat er van dat voornemen om bij Jezus te blijven vaak weinig terecht komt. Voor veel jongeren is het vormsel het laatste sacrament dat zij ontvangen, in plaats van het sacrament der zieken, vroeger het laatste oliesel genoemd.

Vlak voor de communie houdt de priester de aanwezigen de hostie voor, waarbij hij dezelfde woorden uitspreekt als Johannes de Doper, toen deze Jezus aanwees: “Zie het Lam Gods dat de zonden der wereld wegneemt.” Dit is niet zomaar een berichtje, dat we mogen weg swipen of dat we op het journaal horen maar gelijk weer vergeten, omdat er toch al zoveel nieuws op ons afkomt. Het gaat om een van de mooiste uitnodigingen die we in ons leven kunnen ontvangen.

Als we een uitnodiging krijgen van de koning, dan moet de hele familie en buurt dat weten en sloven we ons uit om er zo goed mogelijk uit te zien. En reken maar dat we gaan. Zoiets laten we niet aan onze neus voorbijgaan. Maar hier gaat het om een uitnodiging om onder de gedaante van brood Christus, Gods mens geworden Woord, persoonlijk te ontmoeten. Het is een uitnodiging voor een van grootste hoogtepunten die we in ons leven kunnen meemaken.

Het allerbeste voornemen dat we kunnen maken, is om zo vaak mogelijk in te gaan op die uitnodiging om het Lam Gods te ontmoeten, te ontvangen en bij Hem te blijven. De apostelen leerden Jezus kennen door Zijn uitnodiging aan te nemen om met Hem mee te gaan en bij Hem te verblijven. Als wij dit ons ook voor het nieuwe jaar vast voornemen, dan luiden we aan het begin van 2018 een daadwerkelijk zalig nieuwjaar in.