Januari 2022

Bidden voor de nieuwe regering

Op de dag dat ik deze column schrijf, 10 januari 2022, is door koning Willem-Alexander een nieuw kabinet beëdigd. De nieuwe regering staat voor grote uitdagingen. Zij zal alles op alles moeten zetten om het gedaalde vertrouwen in de politiek terug te winnen. Dit vertrouwen is met name geschaad door de toeslagenaffaire. Het is schokkend te moeten vaststellen dat een groot aantal burgers door de overheid ernstig onrecht is aangedaan. De regering heeft tot taak te voorkomen dat dit onrecht zich in de toekomst nog zal kunnen voordoen. En tevens om de slachtoffers van de toeslagenaffaire alsnog recht te doen, door de erkenning van de gemaakte fouten en een ruimhartige genoegdoening.

Een andere grote uitdaging voor de nieuwe regering is de Nederlandse samenleving zo veilig mogelijk door de coronacrisis te loodsen. Hoe ervoor te zorgen dat de gezondheid van de Nederlanders zoveel mogelijk gegarandeerd wordt, zo weinig mogelijk mensen aan Covid-19 sterven en de zorg niet overbelast raakt door maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het virus, die de economie zo weinig mogelijk schaden? Het coronavirus, waarvan veel onbekend was, maar ook nog steeds is, vertoont een grillig gedrag door de steeds opduikende nieuwe varianten ervan. Voor regeringen is het ontwikkelen van een goed coronabeleid zoiets als varen in onbekende wateren bij storm met een onzeker kompas.

Het nieuwe kabinet heeft als uitgangspunt een ambitieus regeerakkoord onder de titel Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst. Het omzien naar elkaar komt bijvoorbeeld tot uiting door een verhoging van het minimumloon en parallel daaraan de uitkeringen. In mindere mate stijgt echter de AOW. Door deze verhoging van minimumloon en uitkeringen wordt rekening gehouden met de minderbedeelden in onze samenleving die door de stijgende inflatie steeds meer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Ook degenen die door diverse oorzaken buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt, hebben recht op adequate bijstand. Dit is een eis die voortvloeit uit het solidariteitsprincipe, één van de fundamentele principes van de christelijke sociale leer.

Onder ‘omzien naar elkaar’ valt ook de opdracht van de regering om te zorgen dat voor alle burgers betaalbare woningen beschikbaar zijn. Tevens kijkt de nieuwe regering naar de toekomst door maatregelen te treffen die
de duurzaamheid moeten waarborgen. Als we op onze handen blijven zitten, zal de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen tot hoogtes die het menselijk leven op veel plekken in de wereld in gevaar kan brengen. Op dit gebied zullen moeilijke besluiten moeten worden genomen, die bepaalde bevolkingsgroepen onvermijdelijk pijn zullen doen.

Zorgelijk is de paragraaf in het regeerakkoord over medisch-ethische vraagstukken. Hierin komt het verlenen van hulp bij suïcide aan ouderen aan de orde. Het kabinet Rutte II sprak in dit verband in 2016 over ouderen die hun leven ‘voltooid’ achten, dat wil zeggen dat zij van mening zijn dat hun leven geen zin meer zou hebben als gevolg van factoren als eenzaamheid of verlies van dierbaren. De regering zal hierin zelf echter geen initiatief nemen. In het regeerakkoord wordt verwezen naar het wetsvoorstel dat Pia Dijkstra (D66) hierover enkele jaren geleden in de Tweede Kamer heeft ingediend. Dit beoogt hulp bij suïcide mogelijk te maken bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Hier kan – onbedoeld – de suggestie van uitgaan dat het leven na het bereiken van die leeftijd aan waarde zou inboeten.

Ook zal de regering het aan de Tweede Kamer overlaten om de mogelijkheden voor experimenten met embryo’s te verruimen. De fracties van D66 en VVD zullen onder meer een initiatiefvoorstel voorbereiden dat het mogelijk moet maken om door kunstmatige bevruchtingstechnieken embryo’s voort te brengen die niet voor het laten ontstaan van de zwangerschap worden gebruikt, maar alleen voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Het aannemen van deze wetsvoorstellen zal leiden tot een nog verdere erosie voor het respect voor het menselijk leven, vereist vanaf de conceptie tot het natuurlijk levenseinde, dan nu al het geval is.

In ieder geval zijn er redenen te over om te bidden dat God de nieuwe regering de wijsheid schenkt die zij nodig heeft om ons land onder de huidige omstandigheden goed en rechtvaardig te besturen.