Juni 2013

Bidden helpt

Op 31 mei jl. heb ik de kapel met het altaar gezegend van de nieuwe religieuze communauteit, die zich in februari van dit jaar heeft gevestigd in de pastorie van de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming in Renkum. Het is een communauteit die behoort tot de katholieke gemeenschap Shalom uit Brazilië. De stichter ervan, Moysés, kreeg van de aartsbisschop van Fortaleza het verzoek om aan paus Johannes Paulus II bij diens eerste bezoek aan Brazilië in 1980 een geschenk aan te bieden. Hij mocht zelf weten wat hij zou geven. Uiteindelijk besloot hij zichzelf te geven voor de nieuwe evangelisatie in Brazilië. Hij merkte aan de reactie van de paus dat deze zijn geschenk op hoge prijs stelde en van harte aannam.

De gave van zichzelf droeg uiteindelijk als vrucht dat Moysés de nieuwe beweging Shalom stichtte. Deze heeft onder haar leden priesters, mannen en vrouwen die religieuze geloften hebben afgelegd en ook gehuwden. De communauteit in Renkum bestaat uit een priester, een mannelijk lid dat zijn baccalaureaat in de theologie heeft gehaald aan de Theologische Faculteit van Lugano en drie vrouwelijke leden. Zij zijn nu druk bezig de Nederlandse taal te leren. De Zalige Titus Brandsma-parochie en de lokale geloofsgemeenschap te Renkum hebben de communauteit een warm welkom bereid.

Shalom heeft zich gespecialiseerd in jongerenpastoraat, studentenpastoraat en catechese. Voor haar gemeenschapsleven neemt zij de Franciscaanse spiritualiteit als uitgangspunt. Voor de persoonlijke relatie met Christus is dat de spiritualiteit van de Carmel. Haar kerken en kapellen zijn gedecoreerd met iconen, voor een groot deel geschilderd door eigen leden. In Brazilië heeft de gemeenschap ook diaconale activiteiten, bijvoorbeeld centra voor de professionele en gelovige begeleiding van mensen die verslaafd zijn aan drugs. De beweging telt inmiddels drieduizend leden en heeft ook communauteiten in andere continenten.

Wij zijn heel dankbaar dat God ons nieuwe religieuze gemeenschappen schenkt. Tevens zijn we blij dat een aantal contemplatieve communauteiten in ons aartsbisdom bezig is met het aantrekken van leden van hun orde of congregatie uit andere landen, zodat hun kloostergemeenschappen behouden blijven voor de toekomst. In 2014 zal een congregatie van priesterreligieuzen uit Colombia in ons aartsbisdom een communauteit stichten, waarvan de leden in één van onze parochies actief zullen zijn. Eén lid heeft zijn theologiestudie al afgerond en zal beginnen met zijn pastorale jaar in één van onze parochies. De twee anderen zullen hun hele priesteropleiding volgen aan het seminarie De Tiltenberg.

Daarnaast zijn we ook heel dankbaar dat ons aartsbisdom er in september aan het begin van het nieuwe studiejaar op het seminarie De Tiltenberg vier priesterstudenten bij krijgt, in leeftijd variërend van twintig tot achtentwintig jaar, die priester van het aartsbisdom willen worden. Enkele permanente diakens zijn dit jaar begonnen als ‘ambassadeurs’ om roepingen te wekken tot het diaconaat.

De pogingen die in het werk worden gesteld om bestaande communauteiten te behouden, de nieuwe communauteiten die zich in ons bisdom vestigen en de nieuwe priesterstudenten die zich nu melden, zijn mede de vrucht van de gebeden om roepingen van onze Gebedskringen, die nu gezamenlijk tegen de 800 leden tellen. We zien dat bidden helpt, ook het bidden om roepingen. De Heer Zelf, vervuld als Hij is van zorg om het gebrek aan geloofsverkondigers, roept ons op te bidden om arbeiders voor de oogst: “Bij het zien van die menigte mensen werd Hij door medelijden bewogen, omdat ze afgetobd neerlagen als schapen zonder herder. Toen sprak Hij tot Zijn leerlingen: ‘De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig. Vraagt daarom de Heer van de oogst arbeiders te sturen om te oogsten’” (Mat. 9,36-38). Ik zou allen daarom willen oproepen om dagelijks en elke zondag in de voorbeden tijdens de vieringen te bidden dat God ons roepingen schenkt tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven.