Ariëns Prijs voor Diaconie

In het Titus Brandsma Huis te Deventer heeft mgr. Hoogenboom op zaterdag 12 oktober 2019 de Ariëns Prijs voor Diaconie (1.000 euro en een kunstwerk) uitgereikt aan ‘Kearls unne mekaar’ te Vasse. Dit initiatief won met 1.743 stemmen (27%) bovendien de PublieksPrijs (eveneens 1.000 euro en een kunstwerk). Kearls unne mekaar “is een initiatief dat zich het lot aantrekt van mensen in de eigen samenleving, dat een gastvrije manier van werken heeft ontwikkeld, direct mensen ondersteunt en de mond roert in de kerk en in de wijk,” zo sprak mgr. Hoogenboom waarderend tijdens de prijsuitreiking.
De tweede prijs, een kunstwerk en 750 euro, ging naar het fietsproject Low Budget Bikes Liemers. Tijdens deze zesde editie van de Ariëns Prijs voor Diaconie werd voor het eerst ook de Ideeën Prijs uitgereikt voor een plan voor een diaconaal initiatief dat nog geen praktijk is. Winnaar werd het idee vanuit de H. Pancratiusparochie (Tubbergen e.o.) voor een pr-bus: de bedoeling is om met een tweedehands busje gevuld met materialen en flyers van parochiële activiteiten rondritten te maken in de geloofsgemeenschappen van de parochie.

Nieuwsberichten over de Ariëns Prijs voor Diaconie 2019:

De Ariëns Prijs voor Diaconie
Deze diaconale prijs werd in 2003 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven geroepen. De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns: deze priester van het aartsbisdom toonde in de vorige eeuw een grote betrokkenheid bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Het gaat bij de Ariënsprijs om een diaconaal project of activiteit. Dit is een activiteit gericht op:
– Zorg en barmhartigheid
– Gerechtigheid
– Verzoening en vergeving

Met de diaconale Ariënsprijs worden twee doelen nagestreefd:
a. De prijs wil aandacht en inzet voor diaconie stimuleren.
b. De prijs wil initiatieven stimuleren op het terrein van diaconie waarvoor anders geen geld is.

Eerdere edities
Van de genomineerde projecten is vanaf 2007 steeds een publicatie gemaakt met daarin een portret van de aangemelde activiteiten en projecten:
2007: Hoe kan ik voor jou een naaste zijn?
2010: Ga en doe evenzo
2013: Werken vanuit je hart
2016: Ik zal er zijn voor jou
2019: Je moet het zien